Laatbloeier

Zo word je een laatbloeier: 7 tips

Het lijkt tegenwoordig alsof je het meteen moet maken, anders heb je geen succesvol leven. Maar sommige mensen komen nu eenmaal wat trager op gang en dat is helemaal niet erg. Sterker nog: laatbloeier zijn kan je veel opleveren.

1. Stel realistische doelen

Het heeft geen zin om jezelf te vergelijken met anderen die al verder zijn in hun carrière of persoonlijke ontwikkeling. Focus op je eigen groei en stel doelen die bij jou passen. Het kan helpen om klein te beginnen en geleidelijk aan grotere doelen te stellen.

2. Vind je passie

Een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling is het vinden van je passie. Ontdek waar je enthousiast van wordt en waar je talent ligt. Als je weet wat je wilt, kun je gerichter werken en ben je gemotiveerder om succes te behalen.

3. Blijf leren 

Blijf jezelf ontwikkelen. Neem de tijd om nieuwe vaardigheden te leren en je kennis te vergroten. Dit kan door het volgen van een cursus, lezen van boeken, het bijwonen van workshops of informatie op internet opzoeken. Daardoor vergroot je je kansen op succes.

Lees ook: vijf tekenen dat het tijd is voor een nieuwe stap in je carrière

4. Geef niet op

Als laatbloeier kan het soms lijken of het te laat is om nog succesvol te worden. Maar geef niet op. Succes vergt tijd en inzet, maar als je blijft doorzetten, zul je uiteindelijk resultaat zien. Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen.

5. Herdefinieer succes

Onthoud dat succes niet per se verbonden hoeft te zijn aan een geslaagde (openbare) carrière of een fantastische schoolloopbaan. Je kunt ook heel succesvol zijn als je persoonlijk iets voor elkaar hebt gekregen waar je zelf trots op bent.

6. Wees geduldig

Als laatbloeier is geduld een belangrijke eigenschap. Succes komt niet altijd snel en gemakkelijk. Het kan soms jaren duren voordat je je doelen bereikt. Maar als je geduldig blijft en blijft werken aan je doelen, zul je uiteindelijk bereiken wat je wilt. Als je op dat punt bent gekomen, zul je merken dat het bijna vanzelf lijkt te gaan.

7. Zoek ondersteuning 

Laat je supporten door vrienden, familie of een coach als je het gevoel hebt dat je vastloopt. Het kan helpen om je doelen te bespreken met anderen en om feedback te krijgen op je ideeën en plannen. Ook kan het fijn zijn om te praten met iemand die zelf ook een laatbloeier was en begrijpt wat je doormaakt.

Tekst: Fleur Baxmeier
Beeld: Getty Images