Focus

Zó vergroot je je focus en houd je tijd over

Als je aandacht alle kanten op schiet, kom je amper vooruit. Gemiddeld ben je zelfs twee uur langer bezig voordat je nust-do’s af zijn. Met deze tips van breinexpert Mark Tigchelaar vergroot je je focus en houd je tijd over.

1. Van worrier naar warrior

Je druk maken omdat je geen tijd hebt vooral je to do’s, is tijdverspilling nummer één.

Dit levert tijdwinst op

Creëer je orde in je agenda, dan creëer je ook orde in je brein. Gebruik bijvoorbeeld de app ‘Trello’ om je to do’s te ordenen.

Lees ook:Meer tijd voor jezelf: zo doe je dat

2. Weersta interne prikkels

Als je stress ervaart of emotioneel bent, krijg je een overload aan repeterende gedachten die door je hoofd zoemen. Deze vreten energie en zijn bepaald niet goed voor je focus. Het kan bijvoorbeeld gaan om boodschappen van je interne criticus, om taken die zich je in je hoofd blijven herhalen en om ideeën die je te binnen schieten. Maar ook prikkels als dorst, honger, moe zijn, een volle blaas of verliefdheid kunnen je uit je concentratie halen.

Dit levert tijdwinst op

Verleg je aandacht vaker van je gedachten naar je lichaam. Bijvoorbeeld door te bewegen, te sporten of een ademhalingsoefening te doen. Hierdoor nemen de tollende activiteiten in je brein af en word je rustiger. Wat ook kan helpen, is álles opschrijven wat er nog moet gebeuren. Zo doorbreek je de loopjes in je hoofd en bespaar je veel energie.

3. Zorg voor brandstof

Als je door het minste of geringste wordt afgeleid, kan dat een teken zijn dat je te moe bent. Tigchelaar: “Om goed te kunnen focussen, zijn twee stofjes in je hersenen nodig: noradrenaline en acetylcholine. Raken deze op en ga je toch langer door? Dan teer je in op je mentale reserves. Net als een xtc-pil die de happy feelings leent van de volgende dag. Het duurt namelijk even voordat deze focusstofjes weer zijn aangemaakt en je mentaal weer helemaal bent bijgetankt.”

Dit levert tijdwinst op

Neem vaker korte pauzes (minimaal 7,5 minuut). Dit voorkomt dat je mentale tank leegraakt. Voor concentratietaken geldt: elke 25 minuten een break van drie tot vijf minuten. (Bron: TNO)

4. Daag je brein uit

Als je niet geboeid bent door wat je doet, dwalen je gedachten af. Tigchelaar: “Het is een mythe dat je maar tien procent van je brein benut. Het wordt honderd procent gebruikt en juist dáárom raak je afgeleid tijdens saaie klusjes: je hersenen denken sneller dan je ze gebruikt. Een gemiddelde taak (lezen, spreken, schrijven, luisteren) neemt zo’n twintig procent van je hersencapaciteit in beslag. Je brein vult dit automatisch aan met andere gedachten, waardoor je aan het eind van de pagina of een gesprek niet meer precies weet waar het over ging.

Dit levert tijdwinst op

Je brein maakt een verdeling tussen de taak, eigen gedachten en de omgeving. Als je minder last wilt hebben van hapsnap-gedachten en je omgeving, maak dan de taak uitdagender. Door sneller te lezen daag je je brein meer uit, waardoor er minder ruimte is om af te dwalen en omgevingsgeluiden te horen.

5. Minimaliseer externe prikkels

Telefoon, collega’s. Typische gevallen van overlast, die maken dat je zestig procent(!) minder productief bent. De stoorzender vragen te dimmen, is symptoombestrijding.

Dit levert tijdwinst op

Train je focus door op kantoor ‘stilteblokken’ in te lassen. Met een of twee stilteblokken per week kun je je veel dieper concentreren op één taak. Bijvoorbeeld: elke dinsdag en donderdag tussen tien en elf uur ’s ochtends zijn er geen meetings, bel je elkaar niet en beantwoord je geen interne mailtjes.

6. Benut je tijdwinst slim

Wat je met je extra tijd doet, beïnvloedt je productiviteit. Een drankje op het terras is oergezellig, maar het vergroot ook de kans dat er daarna niks meer uit je handen komt. En dan heeft dat uurtje extra een averechts effect op je agenda.

Dit levert tijdwinst op

Benut minder drukke momenten door klusjes op te pakken die zijn blijven liggen. Eenmaal afgevinkt, geeft het je een energieboost. Wil je juist even lanterfanten? Zet dan een wekker. Zo voorkom je dat de tijd door je vingers glipt.

Meer tips vind je in het boek Focus AAN/UIT, van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos, € 15,-, uitgeverij Spectrum.

Bron: Santé, tekst: Esmir van Wering

Tip van de redactie

Fitbit Luxe fitness & wellness tracker
Fitbitluxegoud
Bestel hier

Gerelateerde artikelen