Tijd Voor Jezelf

Meer tijd voor jezelf: zo doe je dat

In een druk leven met werk, gezin en sociale contacten schiet tijd voor jezelf er vaak bij in. Terwijl je er juist zo’n behoefte aan hebt…

1. Neem tijd voor jezelf serieus

Besef dat tijd voor jezelf niet alleen leuk, maar vooral ook heel belangrijk is voor je geluksgevoel. Natuurlijk kan het soms moeilijk zijn om de keuze te maken voor alleen zijn: er is geen afleiding, ook niet van ingewikkelde of negatieve gedachten. Maar: je hóeft niet elk moment te vullen met mensen en activiteiten. Door te leren het goed te hebben met jezelf, neemt je zelfvertrouwen en zelfkennis toe en zul je uiteindelijk een gebalanceerder, liefdevoller en gelukkiger persoon zijn.

Lees ook:Zo gebruik je me-time écht voor jezelf

2. Plan het in je agenda

Lopen je dagen snel vol? Maak dan een ‘afspraak met jezelf’ en houd je eraan. Dat klinkt misschien wat vreugdeloos, maar feit is: als je iets wilt, moet je er tijd voor maken. Op deze manier voorkom je dat je toch een afspraak plant op de middag die je eigenlijk vrij wilde houden.

3. Benut kleine momenten

Soms is het lastig om tijd voor jezelf te maken, bijvoorbeeld omdat je jonge kinderen hebt of druk bent op je werk. Toch is het ook dan wel mogelijk om momenten alleen te zijn. Ga eens alleen een boodschap doen, de hond uitlaten, een wandeling maken in je lunchpauze of een kop koffie drinken in de stad als de kinderen nog op school zitten.

4. Gebruik je tijd goed

Als je je social media gaat bijwerken tijdens de momenten voor jezelf, schiet dat natuurlijk niet echt op. Je benut je tijd in je eentje pas goed als je hem gebruikt voor iets waar je van ontspant. Dat kan mediteren, sporten, lezen of wandelen in de natuur zijn, maar als tv kijken of de was opvouwen jou rust geven: ook prima.

Bron: archief Santé, tekst: Annemiek de Gier

Gerelateerde artikelen