me-time-besteden-aan-jezelf

Zo gebruik jij je me-time écht voor jezelf

Voor de meeste mensen zijn dagen voor jezelf vaak van die dagen waarop je geen idee hebt wat je moet gaan doen. Deze dagen zijn juist ideaal om op te laden en je energielevel omhoog te krikken. Maar hoe kom je er nu achter of je het meeste uit je vrije dag haalt?

Waarom heb je een dag voor jezelf nodig?

Sta eerst even stil bij waarom je een vrije dag nodig hebt. Neem vooral niet een vrije dag om het nemen van een vrije dag, maar zie ze als een teken om goed voor jezelf te zorgen. Als je behoefte hebt om een dag aan jezelf te spenderen, doe dat dan vooral en probeer erachter te komen waarom je die behoefte hebt.

Lees ook: ‘10x ontstressen en ontspannen

Te weinig tijd voor jezelf genomen?

Heb je in je vrije tijd te weinig tijd voor jezelf genomen? Wanneer je naast je werk, andere verplichtingen en tijd met je familie en vrienden niet genoeg tijd aan jezelf besteedt, kan het zomaar zijn dat je overloopt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je weekenden ook nog eens volplant met sociale activiteiten zonder dat je aan jezelf toekomt.

Wat je dan beter wel kunt doen? Vind activiteiten die zowel gezond zijn als rust in je hoofd creëren. Misschien vind je het wel lekker om een dag alleen door te brengen – tv te kijken en de hond uit te laten – of ga je liever met een vriendin lunchen, iets gezelligs doen met je zusje of met je partner de deur uit. Het gaat erom dat je ontspant en niet constant ‘aan’ staat. Probeer ook niet al je ontspanning in je weekend te proppen, je hebt meer van dit soort momentjes nodig dan alleen in die twee dagen.

Te gestrest?

Stress is niet bepaald goed voor je mentale of fysieke gezondheid. Als je door stress wordt beïnvloed op werk, kan een vrije dag precies zijn wat je nodig hebt. Neem de tijd om een stapje terug te zetten en slaap lekker uit, ga sporten en rommelen in huis zonder afleiding of druk. Het managen van je stress heeft daarnaast niet alleen voordelen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Vaak komt het namelijk voor dat als je zelf gestrest bent, je ook anderen daarmee beïnvloed. Zorg er daarom echt voor dat je heerlijk uitrust tijdens je vrije dag, dan zullen degenen waar je dagelijks mee te maken krijgt ook verschil gaan merken.

Hoe pas je dit heerlijke gevoel dagelijks toe?

Natuurlijk wil je je niet alleen fijn ontspannen voelen op je vrije dag, maar dat ook vasthouden als je weer aan het werk bent of andere verplichtingen hebt. Probeer daarom om de activiteiten die je helpen ontspannen een onderdeel van je dagelijkse routine te maken. Dat klinkt misschien makkelijker dan het is, maar je hebt immers geen onbeperkte vrije dagen. Door deze self-care activiteiten een gewoonte te maken, kan je hopelijk zorgen dat je minder gestrest raakt.

Gerelateerde artikelen