groen goed voor je gezondheid

Waarom groen zo goed voor je gezondheid is

Het bos, een park, het strand, grasvelden, groene planten en bloemen; groen doet veel meer voor je gezondheid dan je denkt.

Onderzoekers Charles Hall en Melinda Knuth van de Texas A&M universiteit analyseerden en verzamelden gegevens over wonen dichtbij de natuur en het doorbrengen van zo veel mogelijk tijd in de natuur of een omgeving waar veel planten en bloemen zijn. Daarbij werd gekeken wat daarvan het effect is op je emotionele en mentale gezondheid.

Lees ook: ‘Gelukkige mensen vaak in natuur te vinden

Positieve effecten

De onderzoekers concludeerden dat ‘groen’ een positief effect heeft op je mentale gesteldheid. Maar wat zijn dan precies die positieve effecten?

1. Vermindering van stress

Door tijd in de natuur door te brengen herstel je sneller van mentale vermoeidheid. Je hartslag en je bloeddruk gaan omlaag en je krijgt minder last van stress.

2. Minder last van depressieve gevoelens

Onderzoek laat zien dat je minder last hebt van depressieve gevoelens nadat je een wandeling in de natuur hebt gemaakt, vergeleken met een stadswandeling.

3. Beter concentreren

Ook blijkt uit onderzoek dat je je beter kunt concentreren als je een natuurwandeling hebt gemaakt dan wanneer je in de stad hebt gewandeld.

4. ADHA/ADD

Als je ADHD of ADD hebt kun je je beter concentreren als je een wandeling in de natuur hebt gemaakt. Zo bleek uit onderzoek bij schoolkinderen dat ze zich beter konden focussen als ze eerst door het park hadden gewandeld.

5. Productiever

Kijk je vanaf je werkplek uit op groen ook dan kun je je beter concentreren en ben je productiever dan wanneer je niet uitkijkt op groen. Uit onderzoek onder studenten bleek dat degenen met uitzicht op de natuur productiever, attenter, beter gehumeurd en een stuk relaxter waren dan degenen die geen uitzicht hadden op groen.

6. Creatiever

Een wandeling in de natuur zorgt er ook voor dat je een stuk creatiever wordt.

7. Meer zelfvertrouwen

De onderzoekers vonden verschillende studies waarbij uit bleek dat zowel mannen als vrouwen meer zelfvertrouwen kregen nadat ze oefeningen hadden gedaan in de natuur, vooral als dat in de buurt van water werd gedaan.

8. Betere kwaliteit van leven

Uit verschillende onderzoeken kwam naar voren dat degenen die zich vaak in een groene omgeving bevinden, zich beter in hun vel voelen en zich gelukkiger voelen en meer tevreden zijn over hun leven dan degenen die niet zo bezig zijn met de natuur.

Bron: Psychologytoday.com

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen