Placeholder

7 tips om betere keuzes te maken – of in ieder geval dat gevoel te hebben

Een andere baan, voor jezelf beginnen, verhuizen? We krijgen met veel keuzes te maken en de opties zijn eindeloos. Veel mensen vinden keuzes maken moeilijk. Want hoe weet je nou of iets de juiste keuze is?

Garantie heb je bijna nooit, maar er zijn dingen die je kunt doen om jezelf te helpen bij het maken van de keuze.

1. Keuzes maken? Bekijk de statistieken

Verdiep je in fouten die je kunt maken bij je keuze. Wat zijn de verhalen van mensen die eerder dezelfde keuze maakte? Zijn er statistieken die je kunt bekijken? Als je voor jezelf gaat beginnen, zou je kunnen kijken hoe nieuwe bedrijven er na een jaar gemiddeld voor staan. Neem niet zomaar informatie aan, maar controleer wie de bron is en hoe betrouwbaar dat voor jouw keuze is.

2. Maak een plan

Kijk alvast vooruit en bedenk wat de positieve en negatieve gevolgen van je keuze kunnen zijn. Blijf daarbij realistisch. De kans op bepaalde doemscenario’s die je in je hoofd hebt, is misschien maar klein. Kijk naar de problemen waar je daadwerkelijk tegenaan kunt lopen. Voor de meeste problemen bestaat een oplossing en ook daar kun je vooraf al over nadenken.

Zo kan het ook: Belangrijke beslissing te maken? Gooi een muntje op

3. Vraag anderen om advies

Je hoeft niet alles alleen te doen of weten, maar vertrouw niet blind op wat anderen vinden. Als je zelf niet voor de keuze staat, is het heel makkelijk om te bepalen wat iemand zou moeten doen. Iedereen is anders en je moet uiteindelijk zelf achter je keuze staan. Je kunt wel slim gebruik maken van de kennis van mensen in je netwerk.

4. Maak keuzes niet in een opwelling

Je humeur kan veel invloed hebben op hoe je ergens tegenaan kijkt. Schrijf op wat je keuze is en hoe je daartoe bent gekomen. Op die manier kun je er later nog eens naar kijken om te ontdekken of je er nog steeds hetzelfde naar kijkt.

5. Pick your battles

Niet alle keuzes zijn even belangrijk. Je kunt uren blijven nadenken over bij welk restaurant je gaat eten, maar kun je die tijd niet beter besteden aan meer bepalende keuzes?

Lees ook: Dit aantal maakt kiezen makkelijker

6. Weet hoe jij keuzes maakt

Kort gezegd zijn er twee soorten mensen als het gaat om keuzes maken: maximizers en satisficers. Het kan helpen als je weet in welke groep jij thuishoort.

7. Blijf niet malen

Je kunt niet altijd blijven malen en piekeren. Soms is het tijd om de stap gewoon te zetten. Deze 8 tips helpen je om sneller knopen door te hakken.

Brendan Church

Gerelateerde artikelen