Muntje opgooien

Belangrijke beslissing te maken? Gooi een muntje op

Volgens Steven D. Levitt, de auteur van Freakonomics tillen we te zwaar aan grote beslissingen in ons leven.

Grote veranderingen

We zijn te voorzichtig als het gaat om grote veranderingen zoals een baan opzeggen of een relatie beëindigen. Twijfel je of je je leven om moet gooien? Volgens Steven D. Levitt is het antwoord waarschijnlijk ‘ja’.

Muntje opgooien om te kiezen

Hij testte zijn theorie bij een groep mensen die een belangrijke keuze moest maken. Om een keuze te maken, werd er een muntje opgegooid: bij kop werd de verandering doorgezet, bij munt bleef alles bij het oude.

Lees ook: 7 tips om betere keuzes te maken

Gelukkiger

De deelnemers mochten daarna zelf weten of ze het ‘advies’ van het muntje opvolgden. Degenen die het advies opvolgden, waren na twee maanden en na zes maanden gelukkiger dan degenen die dat niet deden. Hoe groter de beslissing hoe groter het effect.

Bevestiging

Volgens Steven D. Levitt ligt het niet eens aan het muntje. Voor we een belangrijke keuze zijn we op zoek naar bevestiging. Maken we de juiste keuze? Moet de situatie niet gewoon bij het oude blijven? Stiekem vinden we het fijn als iemand laat weten dat we op het goede pad zitten en zoeken we bevestiging. Zelfs als dat maar van een muntje is.

Keuze te maken? Gooi hier direct een virtueel muntje op.

Bron: NYtimes | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen