populaire opleidingen studie studeren

Populaire opleidingen voor aankomend studiejaar

Het aankomend studiejaar start er weer een groot aantal studenten met een studie in het hoger en universitair onderwijs. Daarnaast is er een groot aantal werknemers dat zich laat bijscholen of zelfs omscholen. Zoals elk jaar zijn er verschillen in populariteit van opleidingen.

Voor het aankomend studiekaar is een opleiding binnen het thema milieukunde populair. Dat heeft onder meer te maken met de aandacht die het thema duurzaamheid vandaag de dag krijgt.

Opleidingen op het gebied milieukunde

Duurzaamheid is een begrip dat onder meer van belang is bij de inrichting van de openbare ruimte. Er zijn steeds meer bedrijven en particulieren die de keuze maken voor zonnepanelen en energiebesparende verlichting. De bewustwording rondom het belang van duurzaamheid en groene wordt steeds groter. Milieu is een vakgebied dat daarom ook volop in de aandacht staat en daarom is de belangstelling voor opleidingen in de richting van milieukunde voor komend studiejaar groot. Bijvoorbeeld als het gaat om wet- en regelgeving op het gebied van milieu.

Opleidingen voor de zorgsector

Het afgelopen jaar heeft de zorgsector veel aandacht gekregen. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de populariteit van opleidingen in de zorg zijn gestegen. Deze trend heeft zich het afgelopen jaar al ingezet en ook voor komend studiejaar zijn opleidingen in de zorgsector populair. Zo hebben zich er net als voor het huidige studiejaar ook voor aankomend studiejaar al meer dan 8.000 jongeren ingeschreven voor de HBO-opleiding Verpleegkunde. Ook voor wat betreft de aanmeldingen voor MBO-opleidingen in de zorg geldt dat er een stijging is.

Lees ook: Zo veel verpleegkundigen heeft ons land

Opleidingen in de techniek

Opleidingen in de techniek winnen aan populariteit en dat heeft wellicht te maken met een groot tekort aan personeel in de technische sector. Er zijn op het gebied van techniek allerlei verschillende opleidingen te volgen. De branche is namelijk heel breed en varieert met beroepen en opleidingen van vervoer en logistiek tot constructiestudies en van bouwkunde tot civiele techniek. Bovendien zijn er op meerdere niveaus opleidingen beschikbaar, zoals op MBO-niveau, HBO-niveau en op universitair niveau.

Bijscholing op uiteenlopende gebieden

De populariteit voor opleidingen heeft niet alleen betrekking op jongeren die net aan een studie beginnen. Er zijn namelijk ook steeds meer bedrijven en organisaties die zich richten op de ontwikkeling en vergroten van kennis. Daarom is er ook sprake van een stijgende vraag naar bijscholing voor werknemers. Dat heeft met allerlei oorzaken te maken, zoals met veranderende wet- en regelgeving. Een voorbeeld daarvan is de invoering van de Omgevingswet die naar verwachting in werking treedt op 1 januari 2022. In dat kader is de vraag naar bijscholing in het omgevingsrecht groot.  Ook ten aanzien van bijscholing of omscholing naar werk in de toekomst is er sprake van populaire opleidingen en cursussen. Zo is er sprake van een toenemende populariteit met betrekking tot scholing voor aan onderwijs gerelateerde banen en klantenservice medewerkers. Dat geldt eveneens met betrekking tot medische professionals met een specialisme en e-commerce specialisten. Daarnaast is bijscholing en omscholing tot ondersteunende zorgmedewerker populair in het kader van banen voor nu en de toekomst.

Lees ook: Doorbraak in studie naar kanker

Beeld: Pexels / Bron: Partnerbijdrage