5 Slimste Hondenrassen

Nu lezen: dit zijn de 5 slimste hondenrassen

Honden zijn niet alleen super lief en gezellig, ze kunnen ook ongelooflijk slim zijn! Sommige rassen blinken uit in intelligentie. Benieuwd welke hondenrassen tot de slimsten behoren? Lees dan verder.

De 5 slimste hondenrassen zijn honden die snel leren. Dat betekent ook dat ze snel verkeerde dingen leren. Een slimme hond vraagt dus ook om een slim baasje.

Slimste hondenrassen

1. Australian sheppard

De Australian Shepherd verdient absoluut een plek in de lijst van slimste hondenrassen. Beschikt over een indrukwekkende intelligentie. Het zijn levendige en energieke honden zijn van nature gefokt zijn als herdershonden. En anders dan hun naam doet vermoeden komen ze oorspronkelijk uit Spanje.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Australian Shepherd is zijn aangeboren herdersinstinct. Deze honden hebben een natuurlijke aanleg om vee te drijven en te bewaken, waarbij ze complexe commando’s begrijpen en snel reageren op de aanwijzingen van hun mens. Ze hebben een groot vermogen om zelfstandig beslissingen te nemen. Dat kan heel soms ook lastig zijn, maar was nuttig als de hond bijvoorbeeld had gezien dat er een kalfje in een sloot lag en de herder verder wilde gaan.

Dankzij hun scherpe intelligentie en leergierige aard zijn Australian Shepherds uiterst trainbaar. Ze houden echt van mentale uitdagingen en zijn vaak heel gemotiveerd om nieuwe trucjes te leren. Ze staan bekend om hun vermogen om snel problemen op te lossen en te anticiperen op veranderingen in hun omgeving. Of het nu gaat om het vinden van een alternatieve route op een moeilijk begaanbare plek of het navigeren door een behendigheidsparcours, ze bedenken altijd een slimme oplossing.

Lees ook: 7 hondenrassen die nauwelijks verharen

Australian Sheppard
Australian Sheppard

2. Bordercollie

Met hun scherpe geest en buitengewone werkethiek staat de Border Collie bovenaan de lijst van slimste hondenrassen. Deze energieke en enthousiaste honden zijn gefokt voor het hoeden van vee en zijn meesters in het begrijpen van complexe commando’s. Hun snelle leerbaarheid en probleemoplossend vermogen maken hen ideaal voor hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid. Verder lijken bordercollies veel op de hiervoor genoemde australian sheppards. En soms zijn deze twee rassen niet goed uit elkaar te houden. Maar de collie herken je altijd aan het witte puntje aan de staart.

Border Collie
Border Collie

3. Poedel

De Poedel staat niet alleen bekend om zijn gracieuze verschijning, maar ook om zijn uitzonderlijke intelligentie. Deze slimme en leergierige honden hebben een opmerkelijk vermogen om nieuwe trucjes te leren. Vanwege hun slimheid worden poedels ook vaak gebruikt als hulphonden voor mensen met een handicap. En ook in de kruising met een labrador – de labradoodle – zijn ze bekend als slim, en grappig en lief.

Poedel
Poedel

4. Duitse herder

De Duitse Herder is niet alleen een loyale en toegewijde werkhond, maar ook een van de slimste hondenrassen die er zijn. Deze intelligente honden worden vaak ingezet als politie- en reddingshonden vanwege hun uitstekende reukvermogen en trainbaarheid. Ze zijn snel in het oppikken van nieuwe vaardigheden en gedijen goed in veeleisende taken. Niet voor niets dat veel drugshonden Duitse herders zijn. Ze zijn super slim en dat in combinatie met hun goede neus, zijn ze echte werkhonden.

Duitse Herder
Duitse Herder

5. Golden retriever

Met hun vriendelijke aard en intelligentie zijn Golden Retrievers niet alleen geliefd als gezinshonden, maar ook heel geschikt als werkhonden.. Deze slimme honden zijn gemakkelijk te trainen en blinken uit in gehoorzaamheid en jachtvaardigheden. Hun zachte karakter en intelligentie maken hen tot ideale therapiehonden en assistenten voor mensen met speciale behoeften. Vaak worden ze gebruikt als blindegeleidehond. Juist door hun enorme slimheid.

Golden Retriever
Golden Retriever

Lees ook: 3 x waarom jouw hond tegen je benen leunt

Tip van de redactie

In Door de ogen van de hond van Jos Oosting komen alle obstakels aan bod, zoals: trekken aan de riem, niet alleen kunnen zijn, onzekerheid, opspringen en nog veel meer. Het uitgangspunt van het boek is dat je leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag laat zien. Je leert alles over hondentaal, trainingstechnieken en het oplossen van specifiek probleemgedrag. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES