Mondkapje verplicht

Mondkapje vanaf 1 december verplicht: dít zijn de regels

Vanaf dinsdag 1 december is het zover: dan is het mondkapje verplicht in openbare ruimtes zoals winkels, musea en theaters. Wij hebben de regels voor je op een rij gezet.

De mondkapjes worden door de overheid verplicht om het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Het is daarom ook nodig om een mondkapje te dragen dat de neus en mond volledig bedekt en het moet ontworpen zijn om verspreiding van virussen tegen te gaan. De meeste mondkapjes die je bij de supermarkt of drogist kunt kopen voldoen hieraan.

Lees ook:Hoe besmettelijk zijn rondslingerende mondkapjes? Diederik Gommers geeft antwoord

Dit mag niet als alternatief

Spatschermen bedekken de neus en mond niet volledig en mogen daarom niet als alternatief worden gebruikt. Datzelfde geldt voor sjaals of bandana’s.

Als je geen mondkapje draagt waar dat moet, kun je een boete van € 95, euro riskeren.

Waar draag je een mondkapje?

  • De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthaven. Denk aan winkels, benzinestations, musea, theaters en concertzalen. Als je in een theater of restaurant gaat zitten, kun je het mondkapje af doen, ga je van je stoel af dan moet je het mondkapje weer dragen.
  • In het openbaar vervoer geldt dat je altijd een mondkapje draagt.
  • In gebouwen die bedoeld zijn om een godsdienst te belijden, zoals een kerk of een moskee geldt geen mondkapjesplicht.

Uitzondering

Kun je door een ziekte of een beperking geen mondkapje dragen dan is het niet verplicht. Wel kunnen boa’s of politie vragen aannemelijk te maken waarom deze uitzondering voor je geldt. Ook tijdens het sporten, acteren, bespelen van een muziekinstrument, optredens of het geven van interviews op radio en tv geldt geen mondkapjesplicht.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gerelateerde artikelen