Placeholder

Met deze formule bereken je de echte leeftijd van je hond

Het berekenen van de leeftijd van je hond is moeilijker dan gedacht. Het bekende idee om de leeftijd van je hond met 7 te vermenigvuldigen, is niet meer van deze tijd volgens wetenschappers. Honderden verouderen namelijk niet op hetzelfde tempo als mensen…

De formule om de mensen-leeftijd van je hond te berekenen

Onderzoekers van de universiteit van Californië ontwikkelde een nieuwe formule. Bij het opstellen van deze formule werd gekeken naar de veranderingen in het DNA van de hond door de jaren heen. Ze onderzochten de methylgroepen: moleculen die zich met een constante snelheid aan het DNA toevoegen. Deze moleculen kunnen zowel voor hond als mens gebruikt worden om de leeftijd te berekenen. Dit wordt ook wel de interne klok genoemd.

Lees ook: ‘Slaap jij met je huisdier in bed?’

Hond in de pubertijd

Mensen en honden worden oud op een gelijkwaardige manier. Uit onderzoek blijkt alleen dat honden vooral in de eerste jaren sneller ouder worden dan mensen. Een puppy is met 10 maanden al in zijn puberteit en krijgt na 7 weken al tandjes terwijl dat bij een baby vanaf 9 maanden is.

Is je hond 3 jaar? Dan kan hij vergeleken worden met een mens van 50-jaar. Na dit levensjaar gaat het wat minder snel. Zo komt de leeftijd van een 12-jarige hond overeen met een persoon van 70.

Berekenen

Hoe bereken je de leeftijd van je hond? Gebruik daarvoor het tekentje ‘In’ op je rekenmachine. Op je telefoon kan je dit tekentje vinden als je, je telefoon horizontaal draait. De formule ziet er zo uit:

(In (leeftijd van je hond) x 16) + 31

Is je hond 6 jaar?  Doe dan (In (6) x 16) + 31 de uitkomst hiervan is 60 jaar.

Bron: hln.be

Gerelateerde artikelen