huisdier

Slaap jij met je huisdier in bed?

Twee op de drie huisdiereigenaren slaapt met hun hond of kat in bed. Maar is dit wel verstandig? Welk voor- en nadeel zit er aan slapen met je huisdier?

Beter voor je nachtrust

Slapen met je huisdier goed is voor je nachtrust. Er is onderzoek gedaan naar mensen die slapen met hun huisdier. De uitkomst hiervan was dat zowel mens als dier beter slaapt. Dit zou komen doordat de aanwezigheid van je huisdier je een veilig gevoel geeft. Ook kan een spinnende kat en een ronkende hond als rustgevend geluid worden ervaren. Van rustgevende geluiden val je beter in slaap.

Lees ook: ‘Waarom je je nog steeds moe voelt na een nacht slapen’

Oogproblemen

Daarentegen kan slapen met je huisdier wel slecht zijn voor je ogen. Zelfs als je niet allergisch bent voor dieren kan je wakker worden met rode en jeukende ogen. Dit komt door de demodex: een soort mijt die leeft rondom de ogen van je huisdier. Oogmijten zijn als je niet oplet over te dragen van dier naar mens. De mijt demodex houdt niet van licht en wordt actief in het donker als je slaapt. Ze nestelen zich het liefst op haar wat vochtig is.  ‘s Nachts kruipen de mijten via je beddengoed naar je wimpers.  Als de mijten zich eenmaal onder je wimpers bevinden, zijn ze moeilijk weg te krijgen. Op korte termijn zijn de symptomen meestal jeuk en zwelling. Maar op lange termijn kan het leiden tot permanente schade. In het ergste geval krijg je wazig zicht of droge ogen.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80 procent van de dierenliefhebbers de mijten op hun wimpers heeft zitten. Slaapt jouw huisdier op je bed? Dan is het misschien verstandig om de oogarts even naar je ogen te laten kijken!

Bron: hln.be

Gerelateerde artikelen