Untitled Design 31

Lisa zamelt geld in voor haar ernstig zieke moeder

Lisa’s moeder Jacqueline (57) is in Nederland uitbehandeld vanwege vergevorderde eierstokkanker. Haar prognose is maximaal een jaar. Lisa is nu een crowdfunding gestart om geld in te zamelen. Een dure behandeling in het buitenland zou haar moeders leven kunnen verlengen. Aan Santé vertelde ze hoe ze op het idee van de inzameling is gekomen.

Elke dag krijgen drie à vier Nederlandse vrouwen de diagnose eierstokkanker. Er bestaan veel misverstanden over eierstokkanker. Zo denkt zo’n twee derde dat baarmoederhalskanker vaker voorkomt dan eierstokkanker. Slechts één op de tien vrouwen weet dat het juist andersom is. Elk jaar krijgen namelijk 1.100 (meestal oudere) vrouwen eierstokkanker. De symptomen zijn vaak lastig te herkennen. Vage klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en verstopping kunnen tekenen van eierstokkanker zijn. Het gebruik van de anticonceptiepil lijkt het risico op eierstokkanker te verkleinen, dit in tegenstelling tot wat één op de vijf vrouwen denkt.

Diagnose
Omdat er geen methode is om de ziekte vroegtijdig op te sporen (zoals het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker) komen artsen en patiënten vaak in een laat stadium achter de ziekte. Genezing is dan vaak niet meer mogelijk. Zo ook bij Jacqueline, de moeder van Lisa Dammers.

Lisa: “Eierstokkanker, als ik deze vorm in één woord zou moeten omschrijven… sluipmoordenaar. Want dat is het. Mijn moeder, Jacqueline van 57, is momenteel in Nederland uitbehandeld vanwege vergevorderde eierstokkanker. Prognose maximaal een jaar. De enige hoop die wij hebben is uitwijken naar het buitenland, voor veelbelovende behandelingen. Als kinderen zijn wij daarom een crowdfunding gestart om geld te verzamelen om mijn moeders leven te verlengen.

Klik hier voor de crowdfunding

De reden om dat te doen is omdat we ons machteloos voelden. We waren vol angst en onbegrip over de beperkte mogelijkheden bij eierstokkanker. De vorm is zeldzaam (maar komt toch best vaak voor) en eindigt in de meeste gevallen vreselijk. Bij een normale gynaecologische check bleek mijn moeder al stadium 3C te hebben. Nu twee jaar later, na een zware operatie en chemo’s, is het stadium vier.

Bij de eerste diagnose wisten wij al dat binnen vijf jaar nog maar een klein percentage in leven is. Wil je hieraan geloven? Nee, mijn moeder is gaan vechten. Ze leek fitter dan ooit tot op de dag van vandaag. Maar ondertussen was de agressieve vorm zich verder door haar buik aan het verspreiden en een nieuwe tumor aan het creëren. Een lieve vrouw van 57, moeder, pas net oma en vol in het leven, daar mag het leven toch niet van worden ontnomen?

Ook wij hebben voor de diagnose soms artikelen gelezen over eierstokkanker. Maar waren wij oplettend genoeg? Helaas niet. Het kwam als een schok dat ze ziek was. Mijn moeder leefde ook altijd gezond. De conclusie van het ziekenhuis was dat ze pure pech had. Als deze vorm in een vroeger stadium ontdekt zou kunnen worden en je er zo op tijd bij kunt zijn, heb je meer kansen.

Nu is het buitenland nog de enige hoop. Wij ervaren ook veel onwetendheid bij vrouwen, ondanks goede artikelen in de media. Ergens is informatie hierover nog onvoldoende geland. Dit moet verbeteren en is ons tweede doel met de Crowdfunding. Lieve vrouwen, wees alert op klachten en luister altijd naar jouw eigen lichaam.

Meer informatie over eierstokkanker vind je hier. En op de site van het KWF.

Tekst en foto: Lisa Dammers/Santé

San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen