Hoe werkt wilskracht?

Hoe werkt wilskracht?

Wilskracht werkt twee kanten op. Je kunt er iets mee bereiken, maar er ook juist iets mee laten.

Dankzij je wilskracht reken je bijvoorbeeld af met een vervelende gewoonte. Met een gezonde portie wilskracht kun je verleidingen weerstaan, veranderingen doorvoeren, uitstelgedrag voorkomen en gefocust blijven.

Instinct

Wilskracht is een biologisch instinct, net als stress. Het is nauw verbonden met de prefrontale cortex, het beslissingscentrum van je hersenen. Hoe groot je wilskracht is, verschilt per persoon, maar ook per dag. Want je inner-power wordt mede bepaald door je mindset, je energiepeil en je stresslevel. Daarom is het de ene keer moeilijker om niet te bezwijken voor een verleiding dan een andere keer.

Train je wilskracht

Het goede nieuws is dat je je wilskracht kunt trainen, net als een spier. Elke keer als je een verleiding weerstaat, je niet laat meeslepen door een gevoel of strijdige doelen afweegt, doe je een beroep op je wilskracht. Je vermoeit je wilskracht daarmee wel een beetje, waardoor hij tijdelijk in kracht afneemt. Maar van regelmatig oefenen wordt hij op den duur sterker. Andersom geldt dit ook: als je je wilskracht niet efficiënt traint, neemt hij in kracht af, zoals met zelfverwijt, schaamte en schuldgevoel.

Kortom: door regelmatig je wilskracht te gebruiken en verleidingen te weerstaan, wordt je wilskracht op den duur vanzelf steeds sterker en zal het makkelijker worden.

Beeld: Shutterstock