cheerleader

Gebrek aan zelfvertrouwen? Word je eigen cheerleader!

Bescheiden en een kampioen in piekeren: stop daarmee! Zet de spotlights vanaf nu op jezelf en word je eigen cheerleader. Zo krijg je wat je wilt, wanneer je dat wilt. Ready? Let’s go!

Cheer: ‘Ik ben onweerstaanbaar’

Om overtuigend op anderen over te komen, moet je weten wie je bent en wat je wilt. Oftewel: je moet heilig in jezelf geloven. Stel jezelf vragen als: wat vind ik belangrijk? Wat zijn mijn kern kwaliteiten? Waar ben ik goed in? Vraag aan anderen hoe ze jou zien en wat jouw talenten zijn. Probeer ook eens bij jezelf na te gaan waar je over 10 jaar zou willen staan. Benoem je dromen en wensen hardop en zorg dat je ze duidelijk voor ogen hebt. Combineer je zelfonderzoek met een andere succesvolle techniek: genieten.

Lees ook: ‘Zo makkelijk kun je je zelfvertrouwen een boost geven’

Cheer: ‘Dit zijn mijn successen’

Geef jezelf dagelijks een oppepper door bewust stil te staan bij je successen. Som bijvoorbeeld elke avond in bed drie dingen op die goed gingen. Dat kunnen zowel grote als kleine prestaties zijn. Benoem wat goed ging in plaats van te piekeren over wat allemaal niet volgens plan verliep. Hierdoor word je positiever en zelfverzekerder.

Cheer: ‘Ik ben goed genoeg’

Twijfel je of je wel genoeg goede kwaliteiten hebt? Stop daarmee! Vrouwelijke eigenschappen, zoals je kunnen voegen naar een situatie of jezelf goed inleven in een ander, zijn superkwaliteiten die zowel thuis als op de werkvloer uitstekend van pas komen.

Cheer: ‘Ik ben competent’

Ben je goed in je werk, maar bespeur je toch regelmatig een stiekeme angst om door de mand te vallen? 65% van de hoogopgeleiden vrouwen in Nederland herkent zichzelf in dit soort gedachten. Deze gevoelens van onzekerheid belemmeren je carrière en verhogen de kans op een burn-out. Ga deze angst te lijf door bewust in gesprek te gaan met die negatieve innerlijke criticus in jezelf. Wat zegt die stem precies, waar komt die onzekerheid vandaan, klopt het wel wat die stem zegt? Door de stem rationeel te weerleggen, kom je erachter dat die onzekerheid nergens voor nodig is.

Cheer:” Ik ben assertief!’

Om indruk te maken op anderen, is een gezonde dosis assertiviteit nodig. Te weinig assertiviteit maakt je toegeeflijk, te veel maakt je vijandig. Houd je boodschap kort en krachtig of zeg gewoon nee als je dat bedoelt. Uitleg is vaak overbodig. Wil je iets overbrengen of voor elkaar krijgen dat gevoelig ligt? Niet nodig! Mensen vinden het vaak fijn als je eerlijk zegt wat er op je hart ligt. Oefen jezelf in ‘geweldloos communiceren’ door te spreken vanuit jouw eigen waarneming, gevoelens en behoeftes.

Bron: Santé juni 2016 Tekst: Stephanie Jansen

Gerelateerde artikelen