Slow living

Even een tandje minder: tips voor slow living

Vertragen is een goed tegenwicht voor haast en stress Met deze tips voor slow living ontstaat er meer aandacht voor alles om je heen.

1. Minimaliseer

Ruim op, zowel je to-dolijst als je huis. Vaak staan er zo veel taken op je lijstje, dat je ze onmogelijk allemaal op een dag afkrijgt. Het resultaat? Een gehaast en gefrustreerd gevoel. Maak liever een algemene lijst met alle taken en schrijf aan de hand daarvan dagelijks een kleiner takenlijstje met haalbare doelen voor die dag. Minimaliseren in je huis helpt ook om te onthaasten. Te veel spullen geven onnodig afleiding. Denk bij elk item: is dit waardevol of relevant in mijn leven? Is dat het niet, doe het dan weg.

Lees ook:10x ontstressen en ontspannen

2. Gebruik kaarsen in de badkamer

Snel nog even douchen voordat je favoriete programma begint of aan het eind van de avond, als je eigenlijk al in bed had willen liggen. Herkenbaar? Veel mensen douchen even snel tussendoor. Zonde, want een ontspannen doucheritueel is dé manier om rust te vinden. Een slimme manier om die relaxte mindset te krijgen, is door kunstmatig licht te vervangen door kaarsen. Doe de lampen in je badkamer uit en zet waxinelichtjes of stompkaarsen neer. Ook als je maar heel even onder de douche staat, geeft dit al een heel ander gevoel.

3. Maak je eten zelf

Neem de tijd om te genieten van je eten, bijvoorbeeld door het zelf te maken. Dat is echt niet zo moeilijk, vooral sauzen en smeersels zoals pindakaas, cashewpasta, guacamole en hummus maak je makkelijk zelf. Leuk om te doen en nog gezonder ook. Groene vingers? Kweek je eigen kruiden in de vensterbank of leg een moestuin aan in je tuin.

4. Verander je routine in een ritueel

Hoewel de termen erg op elkaar lijken, zit er wel degelijk verschil in. Voer je bij een routine een reeks handelingen onnadenkend en op de automatische piloot uit, bij een ritueel ben je je een stuk bewuster van het proces en kun je het meer waarderen. Denk aan het maken van je favoriete koffie na het avondeten of je ochtendroutine waarbij je je planten water geeft en verzorgt.

In het november-nummer van Santé kun je nog 6 andere tips vinden voor slow living!

Bron: Santé november 2020, tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen