buitenverlichting buiten lamp lampen

Drie tips voor buitenverlichting om een veilige en uitnodigende tuin te creëren

De zomer komt er weer aan, dus de kans is groot dat je de komende maanden veel buiten doorbrengt. Hierbij zul je onder meer veel in de tuin zitten.

Hartstikke leuk natuurlijk, maar dit is eigenlijk alleen het geval als je de buitenruimte voorzien hebt van genoeg goede lampen. Buitenverlichting speelt namelijk een belangrijke rol bij het creëren van een veilige en uitnodigende tuin, wat mogelijk is met behulp van de onderstaande tips. 

Look en feel

Zo is het onder meer van belang om na te denken over de look en feel die je wilt creëren met de LED lampen die je wilt gaan gebruiken in je tuin. Je moet jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen of je veiligheid, diepte of spanning wilt toevoegen met behulp van tuinverlichting. Op basis van het antwoord die jij geeft op deze vraag moet je vervolgens de verlichtingskeuzes maken. Ook is het goed om rekening te houden met de architectuur van je woning, het is namelijk een aanrader om de look en feel van je tuin te matchen met die van je huis.

Zwart of donkergrijs

Daarnaast moet je ook de kleuren van de verlichtingsarmaturen afstemmen op de omgeving. Helaas werkt dit niet altijd even goed. Daarom kan het juist beter zijn om de lampen in je tuin te verbergen, wat je bijvoorbeeld kunt doen als je buitenverlichting met sensor wilt ophangen of plaatsen in de buitenruimte. Je kunt dan het beste kiezen voor exemplaren die een zwarte of donkergrijze kleur hebben met een matte afwerking. Dit zal het licht niet weerkaatsen, waardoor je de lampen enigszins kunt verbergen.

Beste eigenschappen

Bovendien moet je de beste eigenschappen van je tuin benadrukken met behulp van de buitenverlichting. Identificeer hiervoor eerst de gebieden in je buitenruimte die de aandacht verdienen, denk aan een waterpartij, boom of sculptuur. Vervolgens creëer je een hiërarchie van verlichting om voor diepte en harmonie te zorgen in de tuin, waarbij het oog met name op de beste eigenschappen van je tuin moet vallen. Spotlights kunnen hier over het algemeen het beste voor werken. 

Lees ook: Zo vier je de zomer feestelijk in jouw eigen achtertuin

Beeld: Pexels / Dit is een partnerbijdrage