Luisteren2100x1440

Beter luisteren: je kunt het leren

Met aandacht naar iemand luisteren is een kunst. Lukt het jou om je eigen mentale ruis opzij te zetten en zonder oordelen te luisteren?

Laat je niet afleiden
Leg je telefoon weg, zet de tv uit, stop met het bestuderen van je nagels. Geef degene met wie je in gesprek bent je volledige aandacht. Daardoor zul je automatisch beter luisteren en geïnteresseerder overkomen.

Luister naar kritiek
Luisteren is makkelijk wanneer iemand je vertelt wat je wilt horen. Maar kun jij met kritiek omgaan? Het ontspannen kunnen aanhoren en verwerken van kritiek kan moeilijk zijn en begint bij het herkennen van je oer-respons. Ga je in de verdediging, word je boos of wil je vluchten? Haal een paar keer diep en rustig adem, ben je bewust van de sensaties in je lijf en ga daarna pas reageren. Vraag om de tijd die je nodig hebt om deze eerste stress-reactie te temmen.

Praat niet steeds over jezelf
Het is heel normaal dat je allerlei ideeën en oordelen hebt over nieuwe informatie die je binnenkrijgt. Ook jij hebt normen, waarden en denkpatronen. Het is een kunst om Het uitzetten van je eigen mentale lawaai en zonder oordeel luisteren, heet ook wel ‘waardenvrij luisteren’. Onderbreek degene die aan het woord is niet, vertel niet ongevraagd over je eigen ervaringen, laat je mening een keer achterwege als er niet om gevraagd wordt en vul geen zinnen aan.

Stel vragen
Luisteren is niet alleen stil zijn. Wanneer je uit interesse open vragen stelt, leer je iemand steeds beter kennen.

Ontdek hoe leuk luisteren is
Wanneer je over jezelf praat, herhaal je wat je al weet. Als je naar een ander luistert, leer je iets nieuws. Je leert mensen beter kennen en dat komt je vriendschappen en relatie ten goede. Geniet simpelweg van het feit dat jij eens níet aan het woord bent en laat het gesprek over je heen komen. Op die manier kunnen de mooiste onverwachte ervaringen ontstaan.

Deel ook informatie over jezelf
Je hoeft niet altijd een luisterend oor te zijn. Iemand die veel met jou deelt, zal het fijn vinden om ook meer over jou te ontdekken.

Beeld: Shutterstock

BoekenBoeken
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen