kaarsen-over-datum

Kunnen kaarsen over datum raken?

Staat jouw hele huis vol kaarsen, maar vraag je je weleens af of ze eigenlijk ook over datum kunnen raken? Ruikt er eentje misschien een beetje gek of verkleuren ze langzaam? In dit artikel leggen we je uit of een kaars over datum kan raken én waarom dat zo is. Lees je mee?

Over datum

Een kaars kan inderdaad over datum raken. Maar dat wil niet zeggen dat ze, net zoals voedsel wat over datum is, niet meer bruikbaar zijn. Een pak melk wil je niet meer drinken nadat hij flink over datum is – het smaakt en ruikt waarschijnlijk verschrikkelijk – maar met een kaars zal je niet snel merken dat hij over datum is. Hij raakt hooguit zijn kleur of geur kwijt. En dat is natuurlijk hartstikke zonde!

Lees ook:Hoe kun je restjes kaarsvet verwijderen uit een glas?

Waarom raken kaarsen over datum?

Kaarsen bestaan veelal uit een aantal ingrediënten: wax, geurolie en verf. En al deze ingrediënten kunnen over datum raken na een tijdje.
1. Wax: De meeste kaarsen bestaan uit wax en sommige waxsoorten gaan langer mee dan andere. Parafinewax (ook wel bekend als petroleumwax) gaat meestal heel lang mee. Maar natuurlijke waxsoorten, zoals sojawax, raken meestal sneller over datum. Dat is natuurlijk niet heel gek, want je verwacht ook niet dat de sojabonen in je kast eeuwig houdbaar zijn, dus dat geldt natuurlijk ook voor deze plantaardige waxsoort.
2. Geurolie: De meeste kaarsen hebben een geurtje, waarvoor synthetische en natuurlijke geuren worden gebruikt (of een combinatie). Deze geuren zullen met de tijd langzaam afnemen. Als het een hele sterke geur was, zal het langer duren voordat de geur er helemaal uit is. Ook binden bepaalde waxsoorten anders met een bepaalde geur, waardoor de waxsoort ook invloed heeft op hoe lang de geur blijft hangen. Ook zullen natuurlijke geuren sneller afnemen, aangezien ze, net als andere natuurlijke stofjes, afbreken.
3. Verf: Sommige kaarsen danken hun kleur aan verf. Wanneer deze kaarsen aan licht worden blootgesteld – zonlicht, met name – zal de verf vervagen of van kleur veranderen.

Hoe lang gaat een kaars mee?

Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.

Hoe zie je dat een kaars over datum is?

Is je kaars anders gaan ruiken of ziet hij er anders uit? Dan is hij waarschijnlijk over datum. Wanneer je kaars gaat vervagen of geel, groen of bruin uitslaat, kan je ervan uitgaan dat hij niet langer houdbaar is. Maar kan je hem dan nog steeds aansteken? Dat ligt aan je kaars. Sommige kaarsen zien er misschien niet meer zo mooi uit, maar kun je nog prima branden. Andere kaarsen zijn in de loop van de tijd zo veranderd dat ze niet meer zullen branden. Dat merk je wanneer je vlam heel klein blijft, gaat flikkeren of uit blijft gaan.

Hoe kan je voorkomen dat je kaarsen over datum raken?

Er zijn een paar dingen die je kan doen om te voorkomen dat je fijne kaarsen over datum raken:
1. Bewaar ze op een donkere plek: Licht zorgt voor verkleuring en een andere geur, dus zet ze op een plek waar geen lucht kan komen en je hebt er langer plezier van.
2. Bewaar ze op een koele, droge plek: Veranderingen in de temperatuur kunnen de chemie van een kaars aanpassen, waardoor ze sneller over datum raken. Zet ze daarom op een plek waar de temperatuur niet veel verandert, zoals in een kast, het liefst op kamertemperatuur of kouder.
3. Wikkel ze in voor je ze wegzet: Als je je kaarsen inwikkelt voordat je wegzet (of er een deksel op doet als ze die hebben), worden ze beschermd tegen blootstelling aan lucht. Gebruik bijvoorbeeld een plastic zakje of een bakje om je kaarsen langer mee te laten gaan.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen