Low Angle View Of Firework Display At Night

Huisdieren en vuurwerk: 3 tips

Natuurlijk is er dit jaar een vuurwerkverbod van kracht, maar het zal je niet ontgaan zijn dat er hier en daar tóch fiks geknald wordt. Nog even op een rijtje: dit kun je proberen om jouw lieve huisdier goed de jaarwisseling door te helpen.

Jouw kat, hond of konijn zit doorgaans niet zo te wachten op knallen, lichtflitsen en ‘gedoe’. Is er in jouw straat of wijk alsnog behoorlijk wat vuurwerk en kruipt Diesel, Nala of Nijn onder de bank? Probeer dit eens.

1. No stress

Als je zelf druk bent en doet, merken je huisdieren dit vaak ook. Net zo goed als ze lijken te kunnen aanvoelen dat het ‘weer tijd is voor de dierenarts’, omdat jij een bepaalde mate van stress uitstraalt. Haal je boodschappen eens wat eerder in huis. Neem een warm bad voordat de gasten komen. Zorg dat alles op tijd klaarstaat en laat de stress niet de overhand krijgen. Daar doe je je huisdieren een groot plezier mee. Jij normaal, dan zijn zij er geruster op.

Lees ook: ‘5 manieren om tussen Kerst en Oud & Nieuw aan je gezondheid te werken

2. Doseer je aandacht

Zorg dat de favo speeltjes van je viervoeter binnen handbereik liggen en trakteer hem of haar op een extra portie lekkers. Maar de truc is wel: don’t overdo it. Als je anders zelden een speelbal door de huiskamer slingert en jouw Fikkie nu opeens moet rennen tot-ie uitgeput is, ben je heel anders bezig dan normaal. Dat kan dan weer voor verwarring zorgen.

3. Lekker plekje

Creëer een veilig plekje voor je kat of hond, waar hij of zij zich terug kan trekken. Zet daar ook een bakje water neer. En trek het gordijn op die plek alvast dicht, dan zijn de lichtflitsen minder intimiderend. Kruipt jouw knuffel liever onder de bank? Laat hem of haar dan z’n gang gaan. Probeer ‘m er niet koste-wat-kost onder vandaan te lokken. Het is een soort overlevingsmechanisme om een donker, veilig hoekje te zoeken. Gelukkig gaat het weer voorbij.

Beeld: Getty Images

Gerelateerde artikelen