Vlinders in je buik

Hier komen vlinders in je buik vandaan

Een nieuwe liefde, een toespraak geven aan een volle zaal of zomaar de zomerbries door je haren op een perfecte dag… iedereen voelt weleens vlinders in z’n buik en dit is hoe dat zit.

Vaker wel dan niet hebben veel van onze lichamelijke reacties en processen een logische verklaring. Niezen, duizeligheid, stress of een euforisch gevoel, het komt ergens vandaan. Hoe zit dat precies met de vlinders die je in je buik kunt voelen?

Lees ook: ‘4 voordelen van het hebben van huisdieren

Vlinders

Feitelijk zou je kunnen zeggen dat de vlinders die je voelt een signaal zijn. Een signaal dat je maag-area naar je hersens stuurt om aan te geven dat er ‘iets’ aan de hand is. Gaat het om verliefde gevoelens of gezonde zenuwen en anticipatie voordat je bijvoorbeeld aan een speech of een tentamen begint of op het punt staat aan een prachtige reis te beginnen, dan spreken we van vlinders. Maar eigenlijk is eenzelfde reactie er ook voor angstgevoelens en onzekere situaties. Dan spreken we opeens van de minder gezellige tegenhanger: een knoop in de maag voelen.

Vecht-of-vlucht-reactie

Om er nog even op verder te borduren: je lichaam registreert dus dat er iets ‘anders dan anders’ aan de hand is. Soms gaan de vlinders gepaard met een hogere hartslag en/of een stokkende adem. Dit geheel is het aanmaken van adrenaline, dat je lichaam doet in zo’n situatie. Het geeft je systeem de scherpte om na te denken wat wenselijk is: vechten of vluchten. Een hele normale respons voor dingen die we niet 1, 2, 3 kunnen plaatsen. En een instinct dat we al sinds de oertijd hebben.

Gerelateerde artikelen