volle maan slaap

Het is volle maan: Heb jij afgelopen nacht slecht geslapen?

Morgen slaap je dan waarschijnlijk weer slecht. Met deze 4 tips kun je beter omgaan met de volle maan.

 

Misschien ben je er al bewust van wanneer het weer zo ver is, maar wanneer je dit niet bent, kan de periode rond de volle maan nogal verwarrend zijn. Twee dagen voor en twee dagen na het hoogtepunt voel je je energieker, zijn je emoties sterker en ben je extra prikkelbaar. Dit zorgt voor een slechte nachtrust en intense dromen.

Waarom slaap ik slecht tijdens volle maan?

Het klinkt misschien een beetje als hocus pocus. Waarom zou de maan invloed op je hebben? Maar de maan heeft invloed op zoveel dingen, zoals bijvoorbeeld het eb en vloed worden van de zee. Je lichaam bestaat voor 50% tot 70% uit water en ook hier heeft de maan, met name in zijn volle glorie, dus invloed op. Daarnaast is het ook wetenschappelijk bewezen, onder andere door de universiteit van Basel, dat de nachtrust tijdens volle maan korter is en de melatonineproductie – het hormoon dat ervoor zorgt dat we ’s avonds moe worden – lager ligt. Met deze 4 tips kun je voorbereiden.

Ga sporten

Je voelt je extra onrustig door de extra energie boost die de maan je geeft, deze energie moet er dus uit! Ga lekker sporten, fietsen of hardlopen en put jezelf uit. Probeer ook veel naar buiten te gaan. Door veel in het daglicht te zijn, merkt je lichaam op dat het ’s avonds in het donker tijd is om te rusten.

Ga op tijd naar bed

Gezien het langer duurt voordat je inslaap valt, is het rustgevender om eerder naar bed te gaan. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je direct móet slapen omdat het al tijd is. Zorg dat je kamer goed donker is en dat het maanlicht niet naar binnen schijnt.

Lees ook: Welke yogavorm past bij mij?

Yoga & Meditatie

Doe voor het slapengaan een rustgevende yoga-oefening om te ontspannen. In combinatie met een meditatie kalmeer je je geest. Probeer eens een meditatie app uit om muziek en een stem te vinden die voor jou prettig voelt.

Accepteer de volle maan

Laat de onrust die je voelt gewoon over je heenkomen. Je kunt je er namelijk niet tegen verzetten. Je kunt het daarentegen wel aandacht geven om je gevoelens te verzachten. Schrijf ze op en richt je hierna op je positieve gevoelens. Wat maakte jou vandaag gelukkig? Waar kijk je naar uit? Zo kun je met een positieve mindset gaan slapen.

Lees ook: Volle maan? Minder ongelukken

Beeld: Unsplash