Vrouw (31)

Grote schoonmaak: 6 tips voor een opgeruimd hoofd

Loopt jouw hoofd soms over van gedachten en to do’s? Dan is het hoog tijd voor een mental clean-up. Met deze zes tips creëer je een opgeruimd hoofd.

1. Sta bewust op (zonder scherm)

Een minimalistisch brein begint al als je ’s ochtends wakker wordt, zegt psycholoog en ‘buitencoach’ Frederike Mewe. “Zorg dat het eerste wat je ziet iets fijns is. Kijk dus niet direct op je telefoon, want dan word je geconfronteerd met – soms negatieve – prikkels van het nieuws en social media. Zet liever een mooie foto, een inspirerende quote of iets anders prettigs naast je bed, zodat je dat als eerste ziet. Je hersenen krijgen dan een positief signaal, waardoor je meer tevredenheid en rust ervaart.” Lifecoach Carlijn van der Kulk beaamt dit: “Een schermloze ochtend beveel ik zeker aan. Doe ’s ochtends eerst iets waar je je goed bij voelt. Maak eerst contact met wat er van binnen is, voordat je je naar buiten keert.”

2. Koppel jezelf los van je gedachten

“We zijn best streng voor onszelf”, zegt Mewe. “We willen aan verwachtingen voldoen en leggen onszelf daarom allerlei regels en normen op. Dat speelt zich allemaal af in ons hoofd. En vaak zorgen deze niet-helpende verhalen en gedachten ervoor dat we ons slecht voelen over onszelf. En als we niet aan verwachtingen kunnen voldoen, voelen we ons schuldig. Wat helpt is om in te zien dat je niet je gedachten bent. Je hebt de keuze om ze te geloven of niet. Als je inziet dat je niet je gedachte bént, maar hem slechts hébt, kun je er makkelijker afstand van nemen en bij jezelf blijven.”

3. Focus op één taak tegelijk

Multitasken lijkt lekker efficiënt, maar eigenlijk werkt het alleen als het gaat om dingen die we op de automatische piloot kunnen uitvoeren. Mewe: “Vraagt iets concentratie en focus, dan kost multitasken juist meer tijd en levert het dus niks op.” Probeer het volgende testje maar eens: tel zo snel mogelijk van 1 tot 10. Zeg daarna zo snel mogelijk de letters A tot en met J op. En combineer daarna zo snel als je kunt de cijfers met de letters: 1A, 2B, 3C tot 10J. Merk je dat de laatste oefening meer concentratie vraagt en daarom lastiger is? Onze hersenen moeten steeds schakelen. Datzelfde gebeurt als we proberen te multitasken en bijvoorbeeld een gesprek voeren en intussen een appje beantwoorden. Concentreer je liever op één taak tegelijk. Dat scheelt je tijd en onrust.”

Lees ook: Positief denken? Je kunt het aanleren met deze mindfulnesstips

4. Doe dingen met aandacht

“Meditatie is simpelweg opmerken wat er nu is”, zegt Van der Kulk. “Dat klinkt spiritueel, maar eigenlijk valt dat wel mee. Zet bijvoorbeeld eens een kop koffie of thee en drink die vervolgens op zonder je te laten afleiden. Zelfs vijf minuten bewust zijn van wat je doet, kan je al veel rust in je hoofd opleveren.” Bewegen is ook een goede manier, vult Mewe aan: “Luister naar je lichaam. Wat voel je? Waaraan heb je behoefte? En doe je daar genoeg van?”

5. Stel een bruindump in

Wie kent het niet: je staat onder de douche en er schiet je iets te binnen wat je niet moet vergeten. “Als je niets met die gedachte doet, blijft er als het ware een tabblad openstaan in je hoofd”, zegt Van der Kulk. “En net als bij een computer loopt je brein vast als er te veel tabbladen openstaan. Schrijf ingevingen daarom altijd direct op.” Een braindump heet dat. Gebruik hiervoor een vast notitieboekje of je telefoon en schrijf alles op wat je niet mag vergeten. Prik een vast moment in de week om je braindumps te checken en doe er vervolgens mee wat je wilt.”

6. Ga naar buiten

Mewe: “Vol hoofd? Een van de beste remedies is een flink stuk lopen in de natuur. De beweging haalt je uit je hoofd en in je lijf. Misschien vind je het de eerste twintig minuten nog lastig om je gedachten te stoppen, maar naarmate je langer loopt, zul je merken dat je meer in het hier en nu komt en minder piekert.” Ook Van der Kulk is voor wandelen. “Het brengt je in een natuurlijke cadans. Hierdoor heb je tijd om de dingen om je heen te bekijken en kun je meer ervaren. Zet geen muziek op. Als je rust in je hoofd wilt, kun je die het beste vermijden en in stilte lopen.”

Lees ook: Snel stress verminderen? Probeer deze 5 tips

Bron: archief Santé, tekst: Rachel Kabelaar Bron: Getty Images

Tip van de redactie

VLUV VEEL Zitbal
Vluv Zitbal Ad
Bestel hier