hoe houd je je huis koel? Hitte weekend hoge temperatuur zonder airco sante magazine tips

5 interieur hacks voor een koel huis

Komende dagen wordt het HEET! Maar er is niets lekkerder dan thuiskomen in een heerlijk koel huis wanneer het buiten snikheet is, toch? Daarom hebben wij 5 simpele interieur hacks voor jou op een rijtje gezet waarmee je jouw huis lekker koel kan houden. Lees je mee?

Lees ook: ‘Zo vier je de zomer feestelijk in jouw eigen achtertuin

1. Neem geen pluizige kleden

Heb je allerlei knusse vloerkleden en pluizige dekens in huis? Berg deze dan op in de zomer. Rol ze op en berg ze veilig op om ze te beschermen van insecten en direct zonlicht (anders verkleuren ze). Een hardhouten of stenen vloer voelt namelijk een stuk koeler aan je voeten dan een zacht kleed. Heb je plekken die echt een kleed nodig hebben, zoals naast je bed of onder de wastafel? Ga dan voor een platgewoven tapijt, dat houdt minder warmte vast.

2. Investeer in verkoelende raamdecoratie

Lichtgewicht gordijnen creëren misschien een zomers gevoel in je kamer, juist omdat ze zoveel zonlicht doorlaten, maar het helpt niet om je kamer lekker koel te houden. Om je energierekening omlaag te krijgen kan je beter investeren in lamellen of luxaflexen met een witte plastic laag aan de kant van het raam, hier kan het licht op reflecteren en zal het minder warm worden binnen.

3. Zorg voor doortochten

Heb je geen airconditioning in huis? Dan kan je het beste zorgen dat het kan doortochten in huis! Begin door twee ramen tegenover elkaar open te zetten aan verschillende kanten van de kamer of het huis (of een raam en deur, dat kan natuurlijk ook). Zet vervolgens een ventilator naast een van de ramen, zo kan je frisse lucht je huis in blazen. Des te sterker de ventilator, des te koeler het binnen zal worden. Ook kan je een bevroren fles water voor de ventilator zetten voor een extra verkoelend effect!

4. Less is more in een koel huis

Heb je normaal gesproken allerlei dekens en kussentjes op je bank en je bed liggen? Dan kan je die in de zomer beter links laten liggen… Nu is het perfecte moment om al je kussenslopen te wassen en op te bergen voor na de zomer. Ook kan je ervoor kiezen om zware fluwelen kussenslopen te vervangen door lichte linnen of katoenen slopen. Wil je je dekens niet op de bank laten liggen omdat ze warmte vasthouden, maar vind je het wel prettig om ze binnen handbereik te houden? Bewaar ze dan in een leuke mand die je naast de bank kan zetten: handig en leuk tegelijk!

5. Verkoel je bed

Hoe warm je huis overdag ook wordt, de temperatuur lijkt altijd 10 graden hoger wanneer je je bed instapt. Om te voorkomen dat je ’s nachts je bed uit zweet is het een absolute must om een koeler bed te creëren. Kies bijvoorbeeld voor hele lichte, linnen lakens. Ook bestaan er kussens met koelelementen – ja, echt! – die je helpen afkoelen tijdens een warme zomernacht. Best de moeite waard, denken wij zo! Zie je, best makkelijk een koel huis:)

Tekst Santénl, beeld GettyImages

Tip van de redactieGerelateerde artikelen