vers geplukte Bramen Santé magazine waarom mogen er geen bramen meer plukken? Welke Maand bramen plukken? Hoeveel bramen mag je plukken in de natuur?

Waarom je vers geplukte bramen niet zomaar op moet eten

Verse bramen zijn heerlijk als tussendoortje, in de yoghurt of op de pannenkoeken. Maar wist je dat je ze beter niet zomaar op kunt eten na het plukken?

Ze zitten namelijk vaak vol kleine beestjes.

Bramen plukken

Het bramenseizoen is inmiddels begonnen en loopt tot en met september of zelfs oktober. Hoewel bramen plukken eigenlijk niet geoorloofd is, wordt het nog wel door de vingers gezien, mits je er niet te veel plukt.

Wil je de vruchten plukken, dan is het goed om op een aantal dingen te letten. Zo is de kleur belangrijk: wanneer ze donkerpaars of zwart gekleurd zijn, zijn rijp. Hoe groter en donkerder ze zijn, hoe beter te zullen smaken. Ook zouden ze makkelijk moeten loslaten wanneer je ze plukt. Is dit niet het geval, dan zijn ze nog niet rijp en kun je ze beter laten zitten.

Wassen

Heb je een paar mooie te pakken? Dan is het goed om ze niet meteen op te eten. De kans is namelijk groot dat ze vol beestjes zitten. Was de vruchten daarom altijd eerst goed met koud water. Doe dit niet onder de stromende kraan, maar in een bak of emmer.

Vervolgens kun je wat zout toevoegen aan de bak. Je zult zien dat de beestjes – die niet van zout houden – nu loskomen van de bramen en naar boven zullen drijven. Grote kans dat dit kleine, witte wormpjes zijn.

Drijven

Laat de bak met bramen een tijdje staan en haal de naar boven gedreven beestjes weg. Zijn er vruchten gaan drijven? Dan is dat een teken dat ze nog niet helemaal rijp zijn of niet meer goed. Roer voorzichtig met je hand door de bramen en laat ze nog een tijdje staan. Herhaal dit zo vaak als je wilt om zo veel mogelijk beestjes uit de vruchten te kunnen weghalen.

Wanneer je bramen schoon zijn, kun je ze afgieten en even naspoelen voor de smaak. Laat ze drogen op een keukenpapiertje.

Bewaren

Vers geplukte bramen kun je niet heel lang bewaren. Je kunt het beste niet langer dan twee dagen wachten met het opeten. Wel kun je ervoor kiezen om ze in te vriezen. In dat geval blijven ze wel twaalf maanden goed.

Lees ook: 7 x vezelrijk fruit

Bron: Vriendin.nl Foto: Getty Images

Tip van de redactie

Er zijn een aantal zaken waar we nooit vanaf lijken te komen – zoals die eeuwige after dinner dip na de lunch, hormonale moodswings en onbedwingbare trek in zoet of zout. De boosdoener? Voedingsgerelateerde schommelingen in onze bloedsuikerspiegel. Dit boek is zowel vermakelijk als informatief en staat boordevol met de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen en verrassend toepasbare tips. Glucose revolutie helpt om je gezondheid te verbeteren zonder op dieet te gaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Jessie Inchauspe