Anticonceptie 2345 1000x1440

Dit anticonceptiemiddel beïnvloedt je libido het minst

Is jouw libido ook een stuk lager sinds je anticonceptie gebruikt? Dan wil je dit ongetwijfeld weten!

Heb jij het idee dat jouw libido is afgenomen sinds je anticonceptie gebruikt? Een verminderd libido is een van de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen zoals de pil of de hormoonspiraal. En dat kan natuurlijk heel vervelend zijn… Dus welk anticonceptiemiddel heeft nu precies de minste invloed op je libido? Wij vertellen het je!

Lees ook: ‘Pilmoe? Dit zijn 5 alternatieven’

Hormonen

Als je kiest voor een anticonceptiemiddel met hormonen kan je een verandering in je sex drive verwachten. De neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor je humeur – inclusief je libido – bevatten hormoonreceptoren die je hormonen reguleren wanneer ze worden afgegeven door je hersenen. De hormonen uit je anticonceptie kunnen dit proces beïnvloeden. Sommige vormen van anticonceptie, zoals de combinatiepil, staan er ook om bekend dat ze testosteron doen afnemen, het hormoon dat je seksuele verlangens aanspoort.

Welk anticonceptiemiddel heeft de minste invloed?

Iedere vorm van hormonale anticonceptie – zoals de pil, de nuvaring, de prikpril en de hormoonspiraal – kan je libido beïnvloeden. De een heeft alleen een groter effect op je seksuele verlangens dan de ander. Sommigen bevatten minder hormonen of hebben een minder hormonale impact op je reguliere cyclus, waardoor je sex drive er niet onder hoeft te lijden. Zo bevat de mini-pil alleen progestine en heeft hij daardoor wellicht minder invloed op je libido. Ook heeft de hormoonspiraal vaak minder effect op je libido omdat er minder hormonen door je lichaam worden geabsorbeerd dan bij het gebruik van de pil. Een spiraal onderdrukt bijvoorbeeld niet je eisprong, waardoor de hormonale balans in je lichaam bewaard blijft.

Wil je helemaal geen hormonale methode gebruiken? Kies dan voor de koperspiraal, condooms, een diafragma of spermiciden. Let er alleen wel op dat deze methoden minder effectief kunnen zijn dan hormonale anticonceptie.

Tussen je oren

Natuurlijk hebben hormonen invloed op je seksuele mood, maar een groot deel van je sex drive zit ook tussen je oren. Zo kan een koperspiraal, die vaak voor kramp en hevigere bloedingen zorgt, ervoor zorgen dat je minder zin in seks krijgt. Ook kan een anticonceptiemiddel die bewezen minder effectief is, zoals condooms, ervoor zorgen dat je minder snel zin in seks krijgt. Daarnaast hebben mentale problemen, zoals een oud trauma, invloed op je libido. Het is dus belangrijk om ook deze factoren mee te nemen in je keuze voor een anticonceptiemiddel.

Trial and error

Hoe je erachter komt wat voor jou het beste werkt? Proberen! Als je voor een bepaald anticonceptiemiddel kiest en je libido wordt erdoor beïnvloed, kan je er altijd mee stoppen. Sterker nog: er is een grote kans dat je verschillende typen anticonceptie moet proberen voordat je de juiste match vindt. Het kan een paar weken duren voordat je geen last meer hebt van bijwerkingen als een verminderd libido en andere klachten als mood swings en hoofdpijn, zeker als je het middel al een tijdje gebruikt. Wat ook kan helpen om je libido terug te brengen? Seksuele activiteit! Bespreek dus goed met je partner waar je tegenaan loopt, wellicht kan die je helpen om je sex drive weer terug te vinden…

Bron: Huffpost.com

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop

Gerelateerde artikelen