pilmoe

Pilmoe? Dit zijn vijf alternatieven

Slik jij nog steeds dezelfde anticonceptiepil waar je ooit mee begon en ben je toe aan iets anders? Bekijk dan eens of deze alternatieven beter bij jou passen.

Pessarium

Er bestaat een speciale gel met een zure pH waarde die ervoor zorgt dat sperma traag wordt. Deze gel dient te worden gebruikt als afdichting van een pessarium van rubberlatex of silicone. Ook kan deze gel worden gebruikt in combinatie met condooms van natuurlijk rubberlatex of polyurethaan. Het heeft geen negatieve invloed op de vaginale flora en het kan zo lang en zo vaak mogelijk worden gebruikt als je wenst. Het is geen veilig voorbehoedmiddel en biedt geen bescherming tegen soa’s.

Klik hier

Prikpil

Als je kiest voor een prikpil geeft deze ongeveer twaalf tot dertien weken bescherming. De prikpil wordt in je dij of bovenbeen gespoten. Een voordeel is dat je in één keer voor drie maanden klaar bent. Daarbij zou de prikpil de kans op eierstok- en baarmoederhalskanker verlagen en is je menstruatie minder of blijft deze zelfs helemaal weg! Een nadeel is dat als je stopt met de prikpil het 4 tot 31 maanden kan duren voordat je weer vruchtbaar bent.

Anticonceptie staafje

Implanon is een staafje dat vier centimeter lang is en twee millimeter breed. Het wordt onderhuids in de bovenarm bevestigd. Het staafje kan drie jaar blijven zitten en geeft beetje bij beetje hormonen vrij. Het staafje bevat evenveel hormonen als de anticonceptiepil. Dit is dus een handig alternatief voor vrouwen de vaak de pil vergeten.

Wel moet je elke drie jaar naar de dokter om het staafje te vervangen. Dit kan pijnlijk zijn en daarom wordt de bovenarm plaatselijk verdoofd. Ook kan het staafje soms zichtbaar zijn. Verder is het een lange termijnmiddel, dit betekent dat je geen menstruatie kunt overslaan, mocht je dat willen. Opvallend is dat er met ruim 20 jaar onderzoek er geen één zwangerschap is voorgekomen met het staafje.

Spiraaltje

Het spiraaltje is een klein plastic voorwerp van een paar centimeter lang, waaromheen koper (zonder hormonen) of zilver (met hormonen) is gewikkeld. De arts plaatst het spiraaltje in je baarmoeder en voorkomt dat een bevrucht eitje zich kan nestelen.

Een voordeel is dat je er in een keer meestal voor 5 jaar vanaf bent. Een nadeel is dat alleen een arts het spiraaltje kan inbrengen. Vraag gerust om lokale verdoving! Ook heb je geen invloed op de timing van je menstruatie. Bij de koper variant kan de menstruatie pijnlijker zijn dan bij pilgebruik.

De hormoonpleister

De hormoonpleister geeft een constante hoeveelheid oestrogeen en progestageen af, net genoeg om een zwangerschap te voorkomen. Je laat de pleister (4,5 bij 4,5 centimeter) een week lang zitten op je bil, buik, bovenarm, schouderblad of onderrug. Let op! Kies elke week een andere plek voor je hem vervangt voor een nieuwe. Wees gerust, de pleister blijft gewoon zitten tijdens het douchen, zwemmen of in de sauna. De pleister werkt hetzelfde als de pil, dus blijf je doorplakken dan houd je de menstruatie tegen. Anders menstrueer om de drie pleisters.

Ken je deze ultradunne condooms al?

Klik hier

Bron: Santé mei 2015 Tekst: Dianne Caris

BESTEL HIER
092024 Sante
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen