pilmoe

Pilmoe? Dit zijn vijf alternatieven

Slik jij nog steeds dezelfde anticonceptiepil waar je ooit mee begon en ben je toe aan iets anders? Bekijk dan eens of deze alternatieven beter bij jou passen.

 

De hormoonvrije cycluscomputer

Met dit apparaat hoef je niks te slikken of te injecteren. Met de hormoonvrije cycluscomputer meet je je lichaamstemperatuur. Aan de hand van deze temperatuur herkent het apparaat exact het moment van de eisprong. Daarbij vergelijkt het systeem de uitkomst met de cycli van 800.000 andere vrouwen. Hiervoor moet je elke ochtend als je net wakker bent, je temperatuur meten door de ingebouwde temperatuursensor onder je tong te leggen.

Een voordeel van de cycluscomputer is dat het een hormoon- en bijwerkingenvrijmiddel is en dat je binnen 60 seconden weet of je die dag vruchtbaar bent. Volgens de producent is de betrouwbaarheid van dit apparaat 99,3%. Het apparaat is daarentegen niet goedkoop. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €395,- tot €595,- , maar het is wel een aankoop voor de rest van je leven.

Over de betrouwbaarheid van deze computer wordt wel getwijfeld. Zo zeggen gynaecologen dat bepaalde merken van deze computers niet betrouwbaar zijn, meldt Cosmopolitan. Dus laat je goed informeren door je huisarts.

Lees ook: ‘Anticonceptie voor alleenstaande’

Prikpil

Als je kiest voor een prikpil geeft deze ongeveer twaalf tot dertien weken bescherming. De prikpil wordt in je dij of bovenbeen gespoten. Een voordeel is dat je in één keer voor drie maanden klaar bent. Daarbij zou de prikpil de kans op eierstok- en baarmoederhalskanker verlagen en is je menstruatie minder of blijft deze zelfs helemaal weg! Een nadeel is dat als je stopt met de prikpil het 4 tot 31 maanden kan duren voordat je weer vruchtbaar bent.

Anticonceptie staafje

Implanon is een staafje dat vier centimeter lang is en twee millimeter breed. Het wordt onderhuids in de bovenarm bevestigd. Het staafje kan drie jaar blijven zitten en geeft beetje bij beetje hormonen vrij. Het staafje bevat evenveel hormonen als de anticonceptiepil. Dit is dus een handig alternatief voor vrouwen de vaak de pil vergeten.

Wel moet je elke drie jaar naar de dokter om het staafje te vervangen. Dit kan pijnlijk zijn en daarom wordt de bovenarm plaatselijk verdoofd. Ook kan het staafje soms zichtbaar zijn. Verder is het een lange termijnmiddel, dit betekent dat je geen menstruatie kunt overslaan, mocht je dat willen. Opvallend is dat er met ruim 20 jaar onderzoek er geen één zwangerschap is voorgekomen met het staafje.

Spiraaltje

Het spiraaltje is een klein plastic voorwerp van een paar centimeter lang, waaromheen koper (zonder hormonen) of zilver (met hormonen) is gewikkeld. De arts plaatst het spiraaltje in je baarmoeder en voorkomt dat een bevrucht eitje zich kan nestelen.

Een voordeel is dat je er in een keer meestal voor 5 jaar vanaf bent. Een nadeel is dat alleen een arts het spiraaltje kan inbrengen. Vraag gerust om lokale verdoving! Ook heb je geen invloed op de timing van je menstruatie. Bij de koper variant kan de menstruatie pijnlijker zijn dan bij pilgebruik.

De hormoonpleister

De hormoonpleister geeft een constante hoeveelheid oestrogeen en progestageen af, net genoeg om een zwangerschap te voorkomen. Je laat de pleister (4,5 bij 4,5 centimeter) een week lang zitten op je bil, buik, bovenarm, schouderblad of onderrug. Let op! Kies elke week een andere plek voor je hem vervangt voor een nieuwe. Wees gerust, de pleister blijft gewoon zitten tijdens het douchen, zwemmen of in de sauna. De pleister werkt hetzelfde als de pil, dus blijf je doorplakken dan houd je de menstruatie tegen. Anders menstrueer om de drie pleisters.

Bron: Santé mei 2015 Tekst: Dianne Caris

Gerelateerde artikelen