Placeholder

Anticonceptie moet gemakkelijk zijn

Belangrijkste factor bij het kiezen van anticonceptie? Het moet vooral gemakkelijk zijn.

Peil.nl (de website van Maurice de Hond) deed onder ruim duizend vrouwen tot 40 jaar onderzoek en kwamen op wat grappige feitjes. Zo blijkt dat veel vrouwen vooral in de zomer anticonceptie overweegt. Hoe zou dat toch komen…

Ook gaat 62 procent van de vrouwen eerst naar de huisarts wanneer ze aan anticonceptie willen beginnen. De pil blijkt nog steeds de populairste methode te zijn: 45 procent geeft aan het liefst iedere dag een pilletje te nemen. Daarna komt het hormoonspiraaltje (8 procent) en het condoom (7 procent). Slechts 6 procent gebruikt de anticonceptiering. Opmerkelijk: bij vrouwen van 18 tot 30 jaar is de anticonceptiering juist de meest gekozen methode na de pil.

Hormonen
Na gemak is de hoeveelheid hormonen de belangrijkste keuzefactor voor vrouwen. Dit terwijl de hoog scorende pil toch relatief veel hormonen bevat.

Volgens Ineke van der Vlugt (Rutger Nisso Groep) kiest de Nederlandse vrouw toch massaal voor de pil omdat zij ermee vertrouwd is: ‘De pil is al meer dan vijftig jaar verkrijgbaar in Nederland. Ook huisartsen dragen bij aan de populariteit van de pil door deze relatief vaak voor te schrijven. Het succes heeft twee mogelijke oorzaken. Ofwel de pil werkt bij veel vrouwen naar tevredenheid of de alternatieven zijn onbekend.’

Als laatste geeft een kwart van de ondervraagde vrouwen aan helemaal niet bezig te zijn met de vraag welke anticonceptiemethode het beste bij haar past. Hoogopgeleiden daarentegen zijn juist veel met anticonceptiemiddelen bezig en switchen vaak. Zo geeft 4 procent van de vrouwen aan meer dan vijf verschillende manieren van anticonceptie te hebben gebruikt.