gettyimages

Scheiden? Denk aan je geld!

Scheiden is een hel. Ook als je zelf degene was die een punt achter de relatie zette. Emotioneel is het een uitputtingsslag. En financieel vaak ook. Een financiële handleiding voor iedereen die net gescheiden of uit elkaar is en nu denkt dat het nooit meer goedkomt. Maar echt, het komt goed, ooit. Met deze tips blijf je in ieder geval op geldgebied gezond.

1. Check je pensioen

Het laatste waaraan je wilt denken is je oude dag. Toch is dit het moment om dat wel even te doen. Kijk op www.pensioenoverzicht.nl om te zien hoe veel geld je hebt als je later stopt met werken. Was je getrouwd of had je een samenlevingscontract? Dan heb je misschien ook recht op een deel van het pensioen van je ex. Je hebt tot twee jaar na de scheiding de tijd om dat te regelen bij zijn of haar pensioenverzekeraar. 

2. Hoe ben je verzekerd?

Loop je verzekeringen door. Heb je ze allemaal nog nodig? Misschien kun je die levensverzekering wel opzeggen nu je niet meer samen bent. En die doorlopende reisverzekering voor twee personen is misschien ook wel passé. Hadden jullie samen een autoverzekering? Dan is het te hopen dat de verzekering op jouw naam stond, want dan mag je de schadevrije jaren meenemen naar je eigen verzekering. Stond ie op naam van je ex, dan moet je onderhandelen met je ex en de verzekeraar. Meest eerlijk zou zijn om de schadevrije jaren te delen. Sommige verzekeraars (fbto o.a.) zin daar fideel in, maar veel verzekeraars leven nog in het stenen tijdperk waarbij slechts 1 iemand er met de schadevrije jaren vandoor gaat en de ander blijft zitten met een torenhoge premie.

3. Kom voor jezelf op

Als je lang bij elkaar bent geweest, is het moeilijk om financieel ineens voor jezelf op te moeten komen. Zo veel jaar heb je het gemeenschappelijk belang voor ogen gehad, dat het egocentrisch voelt om alleen aan jezelf te denken. Toch is dat wat je nu moet doen. Blijf zakelijk en probeer emoties en geldzaken te scheiden (pun intended, zeggen de Engelsen dan). Probeer alles eerlijk te delen. Zeker als jezelf degene was die vertrok, is het misschien lastig om iets voor jezelf op te eisen. Maar een relatiebreuk is voor beide partijen erg. Zie het maar als een verkeersongeval waarbij het er niet toe doet wie reed, wie niet oplette of wie de bestuurder afleidde. Het is zaak om samen levend uit dat wrak te komen. Het liefst met allebei evenveel geld.

4. Stop geld in een envelop

Dit is een tip waar je later heel veel plezier van gaat hebben. Grote kans dat je straks met minder geld en meer vaste lasten moet rondkomen, maar op dit moment heb je hopelijk nog wat cash. Vertrouw erop dat je straks de spreekwoordelijke tering naar de nering zult zetten en haal nu gewoon wat extra flappen uit de muur. Stop die in een envelop en verstop die. Op een dag als je echt even in geldnood zit, haal je die envelop tevoorschijn. Tadaaaa, een cadeautje van jezelf uit het verleden.

5. Los je hypotheek af

Heb je een koophuis op jouw naam? Los dan zo snel mogelijk af. In deze boeken lees je hoe je dat doet:

Bestel hier
bestel hier

Nieuw huis gekocht? Zet je hypotheekrente ook niet gelijk voor tien jaar vast. Je weet nu echt niet hoe je leven er over tien jaar uit ziet. Het voordeel van de rente per jaar vastzetten, is dat je na die periode altijd zo veel mag aflossen als je wil – boetevrij. En hoe meer je aflost, hoe minder vaste lasten je per maand hebt.

6. Begin met sparen

Het NIBUD heeft op de website een bedrag staan dat de meeste mensen achter de hand zouden moeten hebben voor grote en onverwachte uitgaven. Schrik niet als je dat bedrag ziet. De meeste mensen hebben dit bedrag niet. Maar probeer wel iets achter de hand te houden. Hoewel de verleiding groot is om je verdriet te verdrinken met lekker eten, reizen of nieuwe kleren, hou je in. Ga zuinig leven en leg elke dag een paar euro opzij. Stop ze desnoods ouderwets in een blikje, net zoals je als kind deed. Vele kleine beetjes geld maken op een dag een grote som geld. 

7. Bezuinig

Schrijf vijf dingen op waarop je echt niet wilt bezuinigen. Boeken bijvoorbeeld of je uitgebreide telefoonabonnement, Netflix, de kapper, je auto. Alles wat niet in dat lijstje van vijf dingen staat, daarop ga je bezuinigen. Kijk op Pinterest en typ de woorden consuminderen en bezuinigen in. Je vind er de meest geweldige tips. 

8. Maak een boodschappenlijstje

Koken doe je voortaan zelf en boodschappen doe je nooit meer met een lege maag. En ook niet met haast. Maak een boodschappenlijstje. Bedenk dat supermarkten hun goedkope spullen altijd hoog of juist heel laag in de schappen leggen. Alles op ooghoogte is duur. Ga winkelen met een mandje, niet met een kar. En strek en buk naar de planken met goedkope huismerken.

9. Zoek de goedkoopste (super)markt

Kijk niet op internet naar wat de goedkoopste supermarkt is. Investeer eenmalig tijd door de goedkoopste plek te zoeken voor jouw specifieke uitgaven. Vergelijkingssites en de consumentenbond kijken vaak naar merk-artikelen en daarin verschillen supermarkten vaak in prijs. Maar als jij vooral veel huismerken koopt en groente, dan kan het resultaat heel anders zijn. Schrijf de 15 dingen op die jij het vaakst koopt en vergelijk online de prijzen. Wie weet ben je op de markt nog goedkoper uit, of bij de Jumbo in plaats van bij Albert Heijn. Ook goed om te weten is dat bij Albert Heijn en andere grote supermarkten de aanbiedingen van de dag of week vaak opvallend goed koop zijn.

10. Maak er een sport van om een jaar niks te kopen

Consuminderen, zuinig leven, downsizen, het is allemaal goed voor het milieu en voor je portemonnee. Vertel iedereen dat je een jaar lang geen overbodige spullen koopt. Geen kleren, geen kappersbezoek, geen onnodige prulletjes voor in je nieuwe huis. Zoek op Pinterest naar budget tips en sluit je aan bij een forum met mensen die sober leven. Het geld dat je op die manier bespaart besteed je aan iets waar je gelukkig van wordt.

Tekst: Tiencent.org Beeld: gettyimages

Leestip

bestel hier

Lees ook…

Scheiden, zo overleef je het

Scheiden is besmettelijk

Loslaten kun je leren

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.