Watanderendenken

5 tips om je minder aan te trekken van wat anderen van je vinden

Met de jaren lijk je je steeds minder zorgen te maken over wat anderen van je vinden. Toch komt de onzekerheid soms plotseling opzetten. Hoe maak je je minder druk om wat anderen denken?

Wat zullen anderen denken als ik… mijn baan opzeg/mijn partner verlaat/besluit geen kinderen te willen/alweer bij de buren klaag over te harde muziek?

1. Stop met het invullen van andermans gedachten

Jij denkt dat iedereen je raar of stom vindt, maar het feit is: je weet niet wat anderen denken. Net zoals zij niet weten hoe het is om in jouw schoenen te staan.

Lees ook: Waarom anderen niet zo kritisch op je zijn als jij denkt

2. Realiseer je dat mensen vooral druk zijn met zichzelf

De meeste mensen zijn veel te druk met zichzelf en hun eigen problemen om lang over jou na te denken. Het kan dus zomaar zijn dat mensen minder met jou bezig zijn dan jij denkt.

Eye-opener
Eenderde van de mensen vindt je leuk, eenderde van de mensen vindt je niet leuk en eenderde maakt zich niet druk om je.

3. Doe wat jou gelukkig maakt

Je kunt niet iedereen tevreden houden, maar is één persoon die je wél tevreden kunt houden: dat ben je zelf. Maak je eigen keuzes en volg je eigen pad. Er zal altijd iemand een mening hebben over wat je doet. Het belangrijkste is dat je zelf gelukkig van wordt van je keuzes.

4. Neem het niet te persoonlijk

Veel adviezen zijn goed bedoeld, maar dat betekent niet dat je ze blind op moet volgen. Als een vriendin je afraadt om je baan op te zeggen en een eigen bedrijf te beginnen, is dat haar mening of visie. het is geen keiharde waarheid. Schat adviezen op waarde, maar durf je eigen keuzes te maken.

5. Het wordt steeds makkelijker

Het is een natuurlijk proces: hoe ouder je wordt, hoe minder je je druk zult maken om anderen. Hoe vaker je je eigen keuzes durft te maken, hoe vertrouwder het zal voelen. Bovendien zullen mensen steeds meer respect voor je krijgen. Hoe stoer is het als iemand zijn of haar eigen pad durft te kiezen?

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop

Gerelateerde artikelen