Woman With Heart Balloon 1000x1440

4 manieren om aan je zelfbeeld te werken

Ben jij tevreden met jezelf, of zou je het liefst van alles aan je karakter en uiterlijk veranderen? Stop met piekeren over wat er beter kan. Met deze vier regels verbeter jij je zelfbeeld.

1. Leer houden van je spiegelbeeld
Uit onderzoek van Dove blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen onzeker is over haar uiterlijk. Eenderde wordt steeds kritischer naarmate ze ouder wordt. Het blijkt dat je in de spiegel vooral ziet hoe je je voelt, in plaats van hoe je er echt uitziet. Die ontevredenheid is dus een weerspiegeling van je emoties. Door je hiervan bewust te worden, kun je jouw emoties en je spiegelbeeld loskoppelen, waardoor je het beeld in de spiegel steeds meer gaat zien zoals het écht is. Lach wat vaker naar je spiegelbeeld. Je brein krijgt een signaal dat je een goed humeur hebt en lekker in je vel zit, ook als dat niet echt zo is.

2. Je eigen overtuigingen zijn niet de waarheid
Je zelfbeeld bestaat uit een aantal overtuigingen die jij over jezelf hebt. Je hebt ze onbewust meegekregen van je ouders, mensen om je heen of misschien je ze jezelf aangepraat. Misschien geloof je dat je niets waard en niet slim bent, dat je lichaam er niet uitziet, dat je niet mooi bent en dat je haar altijd zo raar pluist. Mogelijk hebben je ouders dat vroeger weleens gezegd en heb je het, toen je klein was, als waarheid aangenomen. Als de overtuigingen negatief zijn, belemmeren ze een gezond zelfbeeld. Tijd om aan nieuwe overtuigingen te werken. Maak eens een lijstje met kritische gedachten die je hebt over jezelf. Bouw ze om tot positieve overtuigingen. Besef je ook dat hoe jij jezelf ziet niet is hoe anderen jou zien.

3. Accepteer jezelf
Iedereen is uniek en daar horen ook je iets minder goede eigenschappen bij. Deze eigenschappen maken jou jou. Stop met jezelf vergelijken met anderen. Via social media krijg je vaak alleen positieve kanten uit iemands leven te zien. En als je vraagt hoe het met iemand gaat, hoor je vaak alleen de goede dingen. Maar echt waar: iedereen heeft struggles. Kijk kritisch naar beelden in de media. Waarom zou je jezelf vergelijken met een fantasiebeeld? Het is onmogelijk om eruit te zien als een gephotoshopt model. Wees trots op wat je wél hebt.

4. Wen aan je naakte lichaam
Hoe comfortabel jij je naakt voelt, zegt iets over je zelfbeeld. Voel jij je lekker vrij in je blootje of zou je liever zo snel mogelijk weer iets aantrekken? Dit beïnvloedt ook de manier waarop je ervaart hoe je partner naar je kijkt en je waardeert. Als je zelf niet lekker in je vel zit, interpreteer je een blik of opmerking van je partner eerder verkeerd. Hoe vrijer jij je voelt in je lichaam, ook bloot, hoe gezonder je zelfbeeld wordt.

Tip van de redactie

Rosefieldhorloge
Bestel hier