sporten-stilzitten-compenseren

Zoveel moet je sporten om de hele dag stilzitten te compenseren

Nu we met z’n allen meer thuis (aan het werk) zijn, zitten we ook veel meer stil op een dag. En dat heeft (indirect) ook niet bepaald een positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Zelfs mensen die relatief actief zijn kunnen de impact die lang stilzitten heeft merken, of het nu door het (thuis)werken of door weekenden voor de televisie zitten is. Maar hoeveel moet je nu precies sporten om dat stilzitten te compenseren?

Voordat je in paniek raakt en voortaan je werk gaat doen terwijl je op de loopband rent, hebben we goed nieuws voor je. Je kan sommige gezondheidsrisico’s van uren achter elkaar zitten verkleinen door regelmatig en aantoonbaar te sporten. Een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Medicine lijkt de gouden regel voor dagelijks bewegen om de negatieve effecten van 10 uur achter elkaar te zitten te hebben gevonden…

Lees ook: ‘De Santé-redactie over… thuiswerken en hun kleding

Het antwoord

Volgens dit onderzoek zou dagelijks 30 tot 40 minuten milde tot intensieve lichamelijke beweging de effecten van een nagenoeg inactieve levensstijl kunnen verminderen. In het onderzoek analyseerden de onderzoekers 9 verschillende onderzoeken uit vier verschillende landen, waarin 44.370 mannen en vrouwen gedurende een periode van 4,5 jaar werden gevolgd. Ze bekeken hoe verschillende combinaties van lichaamsbeweging (gemeten door fitness trackers) en inactiviteit hun gezondheid en overlijdensrisico beïnvloedden. Over het algemeen ondervonden de onderzoekers dat een hoge inactiviteit werd geassocieerd met een hoog overlijdensrisico bij de minder actieve participanten.

Doe wat je leuk vindt

Niet alleen dit onderzoek wees uit dat 30 tot 40 minuten per dag bewegen het verschil zou kunnen maken, ook een ander onderzoek suggereerde dat 35 minuten sporten per dag kan helpen om depressieklachten te voorkomen. Wat je precies aan beweging doet, is aan jou – zorg er vooral voor dat je er plezier in hebt! Probeer activiteiten te vinden die je hartslag verhogen en je laten zweten, of het nu een sportsessie in de gym is of een intensieve middag spelen met je kinderen. Ga een rondje door je buurt lopen, fiets een stuk of ren de trap op en af. Of, nog veel leuker: hou een dansfeestje met je kinderen! Als je een dag niet kan sporten, geen paniek: ga iedere 20 tot 30 minuten even staan om je benen te strekken en loop wat rondjes door het huis. Alle beetjes helpen!

Bron: Realsimple.com