Placeholder

Zo zorg je dat je minder zit

‘Zitten is het nieuwe roken’, wordt steeds vaker gezegd. Langdurig zitten, vooral in dezelfde houding, is slecht voor je gezondheid. Dus hup van die billen, en aan de slag met deze tips die zorgen dat je minder zit.

 

Wat is er nu zo slecht aan zitten?

Uit onderzoek in 2015 werd geconcludeerd dat zitten het nieuwe roken is. Als je zit, verbruik je minder energie dan wanneer je staat of loopt. En als je langere tijd achter elkaar zit dan kan dat effect hebben op je gezondheid. Zo wordt de kans op hartkwalen, diabetes, obesitas en trombose aanzienlijk groter.

Lees ook: Is het slecht om met je benen over elkaar te zitten?

Assistemt professor Gerardo Miranda-Comas: “Het beste is om telkens, ongeveer om de 20 minuten, het zitten te onderbreken met een pauze. Hierdoor voorkom je dat je spieren oververmoeid raken en nek- en rugpijn krijgt.”

Er is een aantal momenten op de dag dat je het zitten kunt onderbreken met wat beweging:

Als je onderweg bent naar je werk

Extra loopje

Ga je met je auto naar je werk, parkeer dan niet voor de deur, maar even verder weg zodat je een klein stukje kunt wandelen.

Ga je met het openbaar vervoer neem dan niet de dichtstbijzijnde bus-, tram- of metrohalte, maar eentje verder en stap ook een halte eerder uit.

Wat nog beter is: als je niet al te ver van je werk woont, ga wandelen of op de fiets.

Blijf staan

Als je met het openbaar vervoer gaat, ga niet zitten, maar blijf staan. Zo verbruik je meer energie.

Als je op je werk bent

Drinkpauze

Neem vaker een drinkpauze. Wat ook handig is: gebruik geen grote mok voor je koffie of thee, zodat je vaker gedwongen wordt om een wandelingetje te maken naar het koffie-apparaat en de waterkoker.

Wandelingetje tijdens de lunch

Maak even een ommetje na je lunch (goed om je suikerspiegel onder controle te krijgen), of ga af en toe eens buiten de deur lunchen en wandel naar dat ene leuke eettentje in de buurt van je werk.

Staan achter je bureau

Tegenwoordig heb je allerlei soorten bureaus. Zo is een bureau niet alleen meer om achter te zitten, maar ook om achter te staan. Vraag je werkgever of er een verstelbaar bureau beschikbaar is die je kunt verstellen naar stahoogte.

Toiletbezoek

Moet je naar het toilet, ga dan eens naar een toilet op een andere etage.

Als je thuis bent

Snufje technologie

De meeste smart horloges of activity trackers hebben een optie om je te herinneren dat je in beweging moet komen. Je kunt de herinneringen zelf instellen. Ook kun je de timer van je mobiele telefoon gebruiken, of de afsprakenfunctie van je digitale agenda.

Schermpauze

Ben je tv aan het kijken of in de weer met je mobiel of tablet. Neem dan elk half uur pauze en doe een paar buikspieroefeningen of squats. Als je tv kijkt, kun je dat ook bij elk reclameblok doen.

Weekendwandeling

Maak er een gewoonte van om in je weekend of vrije tijd te wandelen. Doe een ommetje in de buurt of ga naar het strand of het bos om even los te komen van alles.

Gerelateerde artikelen