studio barre work-out

Get in shape met Studio Barre

Studio Barre is een van de meest populaire work-outs op het platform van onze sportdeskundigen van Studio C Online. Maar waarom is deze Barre work-out zo populair?

Barre is toegankelijk, is low-impact, geeft je een sterke core en een mooi, gevormd lichaam. De work-out combineert in de basis ballet, pilates en yoga met core kracht als resultaat en een toegankelijke manier om je lichaam te shapen. Barre klinkt misschien als een ballerina work-out, maar je hoeft echt geen ballerina skills te hebben om deze work-out te kunnen doen.

Hoe is barre ontstaan?

Barre is in 1959 bedacht door de Duitse balletdanseres Lotte Berk. Door een rugblessure combineerde ze haar dansroutine met spierversterkende oefeningen. Dit leidde tot een nieuw soort work-out. Er zijn allerlei variaties gecreëerd en die bestaan tot vandaag de dag nog. 

Over de work-out

De barre work-out bestaat voornamelijk uit oefeningen van kleine bewegingen en veel herhalingen. Door de kleine bewegingen kan je langer dezelfde houding aannemen. Hierdoor span je de spier continue aan. Isometrische bewegingen helpen om bepaalde spieren te isoleren. Je kan meer herhalingen doen met deze kleine bewegingen waardoor je spier op een totaal andere manier wordt uitgeput.

Deze kleine spierbewegingen bouwen de spieren op en maken ze elastischer. Er worden echter geen kleine spierscheurtjes veroorzaakt, zoals bij krachttraining. Hierdoor wordt de spier niet erg groot. Wel sterker, maar niet bulky. Daardoor krijg je een prachtig gevormd, vrouwelijk lichaam. Daarom is het niet zo gek dat modellen fan zijn van Barre. Daarnaast verbetert je houding en word je flexibeler. Een mooie bijkomstigheid is dat de isometrische bewegingen de spieren sterker maken zonder de pezen en aanhechtingen te belasten. Hierdoor is er een kleinere kans op blessures in vergelijking met de meer traditionele krachttraining.

Waarom combineren met andere work-outs?

Bij een Barre work-out werk je niet aan je cardiovasculaire gezondheid. Je hartslag gaat vrijwel niet omhoog. Daardoor heb je ook geen vetverbranding ná je work-out. Het is dus belangrijk dat je cardio toevoegt in je trainingsroutine. De meest effectieve cardio training is high intensity interval training.

Ook werk je minder aan functionele kracht. Dit is belangrijk bij je dagelijkse bewegingen. Denk aan de trap op en af lopen, boodschappen tillen of je kind op de arm dragen. Bij traditionele krachttraining werk je wel aan functionele kracht. Ook is bij zo’n training de hartslag vaak hoger en daardoor ontstaat vetverbranding.

Conclusie

Met de Barre work-outs zorg je voor fine-tuning van je lijf. Het is totaal anders dan gewone krachttraining, doordat je juist veel herhalingen doet, meestal met eigen lichaamsgewicht. Naast Barre is het aan te raden om cardio work-outs aan je sportroutine toe te voegen om je hartslag omhoog te brengen.

Uiteindelijk zorgt een combinatie van verschillende work-outs of afwisseling door het jaar heen ervoor dat je het beste en fitste lichaam krijgt. En wat het allerbelangrijkste is? Geniet ervan. Doe iets waar jíj gelukkig van wordt. Lift, ren, spring, zwem, dans! Mix je work-outs, blijf je lijf bewegen terwijl je vooral focust op trainingen die je algehele kracht en uithoudingsvermogen verhogen. Doe dat en je wordt die fantastische, fitte vrouw voor de rest van je leven.

Een barre work-out proberen?

Wie zitten erachter Studio C Online?

Studio C Online

Christina en Heidy zijn oprichters van het online work-outplatform Studio C Online.

Als werkende moeders weten ze hoe druk het leven kan zijn. Met Studio C Online willen ze het daarom makkelijker maken om sporten in te plannen in je leven, doordat je het gewoon vanuit huis kunt doen.

Ze bieden toffe workouts vol variatie en energie. Christina is een geboren entertainer. Haar energie spat door het beeldscherm heen. We horen vaak: “Door Christina’s enthousiasme is een workout zo voorbij”. “Het is net of Christina bij me in de woonkamer staat”.

Zo hopen ze vrouwen steeds weer te motiveren om te BLIJVEN trainen. Dit is namelijk zó belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor hoe je je mentaal voelt.

Hun studio staat voor variatie, afwisseling en originaliteit. Niet een training is hetzelfde. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit Studio HIIT, Studio Strength en Studio Fire. Dit zijn pittige workouts, waarbij het beter is om deze niet elke dag te doen. Daarnaast heb je de keus uit Studio Barre, Studio Sculpt (dans en aerobics in combi met arm/billen/core), Studio Power Pilates en Studio Stretch & Relax. Dit zijn trainingen van een lagere intensiteit die mooi af te wisselen zijn met de zware trainingen.
En als je een beginner bent, kan je juist heel mooi starten met de lichtere workouts en zo langzaam opbouwen naar de zware trainingen.

Wil jij een variatie van HIIT en Barre proberen? Gewoon in je huis of tuin, wanneer het jou uitkomt? Doe mee met de Gratis Workout Challenge. 5 trainingen in 2 weken. Daarbij ontvang je motiverende mail.

Gerelateerde artikelen