bewegen of trainen

Beweeg jij of train jij?

Er zit natuurlijk verschil tussen bewegen en trainen. Maar wat is dat nu precies? Is de een beter dan de ander? Onze sportdeskundigen Christina en Heidy leggen het uit.

Drink jij water uit de kraan of ga je naar de bron om water te putten? Gebruik je de wasmachine of loop je naar de rivier om je kleren te wassen op stenen? Pak je de auto vaak of ga je lopend of op je paard? Ga je naar de supermarkt voor je boodschappen of melk je je eigen koe, maal je je eigen graan en haal je groente uit je eigen moestuin?

Grote kans dat jij de moderne middelen gebruikt die we tegenwoordig hebben. Dat is helemaal oké natuurlijk. Tenminste, als je al de lichaamsbeweging die men vroeger had, vervangt voor een andere vorm van beweging. Ons lichaam is tenslotte gemaakt om te bewegen. ‘Oké, snap ik’, denk je misschien. Maar WAT zou ik dan moeten doen?

Lees ook:Doe mee met de gratis Workout Challenge!

Bewegen versus trainen

Dat bewegen belangrijk is, weten we inmiddels wel. Het is goed voor je lichaam, het vermindert stress en draagt bij aan een gezonde geest, helemaal als je dit ook nog buiten doet. Wandelen, fietsen, de trap nemen…Allemaal goede manieren van bewegen.

Vervangt dit het tillen van een zware emmer water van de waterput naar huis? Het flink trekken aan knollen uit de grond om ’s avonds weer eten op je bordje te hebben? Of het malen van graan? Bij al deze activiteiten werk je aan je spierkracht. Heb je het vaak zwaar en ga je een grens over. Bij een stuk wandelen of fietsen niet.

En daar kom je bij het verschil tussen bewegen en trainen. Bewegen is fijn en makkelijk. Je hartslag gaat nauwelijks omhoog en je spieren worden niet zo belast dat er spiergroei plaatsvindt. Laat dat laatste nu ontzettend belangrijk zijn. Ook voor vrouwen. Waarom?

  1. Na ons dertigste levensjaar begint de natuurlijke spierafbraak al
  2. Spiermassa is nodig als je een afvaldoel hebt
  3. Door sterkere spieren gaat alles in het leven makkelijker (traplopen, de maxicosi tillen, schoonmaken)
  4. Je vermindert de kans op blessures en klachten
  5. Je voelt je vrolijker en hebt meer zelfvertrouwen

Echt TRAINEN is dus cruciaal voor een goede gezondheid van iedere vrouw.

Wat en hoe moet ik dan precies trainen?

Dit is natuurlijk afhankelijk van het doel dat jij hebt. Wil jij lekker fit zijn, sterke spieren hebben om in het dagelijks leven optimaal te functioneren en je lekkerder voelen in je badpak of bikini?  Dan is de volgende manier van trainen aan te raden:

Interval training

Dit is een training waarbij je werkt in intervallen van hoge intensiteit, afgewisseld met een interval van lage intensiteit. Dit kan een HIIT (High Intensity Interval Training) zijn. Als je echter bij het hardlopen intervalsessies inlast, dus bv 20 sec sprinten opgevolgd door een paar minuten hardlopen in normaal tempo en weer sprinten, praten we ook over een intervaltraining.

Bij een cardiotraining waarbij je hartslag steeds op hetzelfde niveau blijft (zoals bv 45 minuten op één tempo op de crosstrainer), creëer je geen trainingsprikkel. Daarnaast verbrand je juist spiermassa bij langdurige cardiotrainingen en dat wil je juist NIET. Bij een goede intervaltraining heb je genoeg aan 30 minuten. Kort, intensief en effectief dus. Intervaltraining is goed als je zowel wilt afvallen als je uithoudingsvermogen wilt vergroten.

Krachttraining

Krachttraining/spiertraining is ontzettend belangrijk. Misschien ben je, zoals veel vrouwen, bang dat je er uit gaan zien als een bodybuilder. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Wij vrouwen hebben veel te weinig testosteron om er zo uit te gaan zien. Krachttraining zorgt juist voor een mooi gevormd lichaam en daarnaast heeft het allerlei gezondheidsvoordelen. Maar ook: hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Je kan je spiermassa vrij makkelijk verhogen door je grote spiergroepen te trainen; benen, rug en borst. Dit kan ook met eigen lichaamsgewicht.

Krachttraining is goed om af te vallen, je spiermassa te vergroten, maar ook om je mentaal sterker te voelen. Het kan zelfs helpen om depressies tegen te gaan. Zorg er dus voor dat je TRAINEN integreert in je leven, liefst 3x per week. Daarnaast is het belangrijk om elke dag te bewegen.

Programma Studio Fit

Bij Studio C Online werken we met trainingen van 15 en 30 minuten. Een greep uit het aanbod: HIIT, Barre, Strength (veel met eigen lichaamsgewicht), Fire (een combi van HIIT en Strength), Core. In al deze work-outs ben je aan het trainen, je spieren sterker aan het maken en/of je conditie aan het verbeteren. Weet je dus niet wat je precies moet doen als het om trainen gaat? Probeer dan ons 4 weken programma Studio Fit eens uit. 4 weken lang, 4 trainingen in de week (minder mag ook) inclusief voedingsbegeleiding. Tijdens deze 4 weken ervaar je alle verschillende soorten work-outs, ben je aan het trainen en ga jij op weg naar die fitte powervrouw die het drukke leven veel beter aankan. Nu 50% korting met de kortingscode BLIJFFIT50.

>> Meld je aan

Wie zitten erachter Studio C Online?

Studio C Online

Christina en Heidy zijn oprichters van het online work-outplatform Studio C Online.

Als werkende moeders weten ze hoe druk het leven kan zijn. Met Studio C Online willen ze het daarom makkelijker maken om sporten in te plannen in je leven, doordat je het gewoon vanuit huis kunt doen.

Ze bieden toffe workouts vol variatie en energie. Christina is een geboren entertainer. Haar energie spat door het beeldscherm heen. We horen vaak: “Door Christina’s enthousiasme is een workout zo voorbij”. “Het is net of Christina bij me in de woonkamer staat”.

Zo hopen ze vrouwen steeds weer te motiveren om te BLIJVEN trainen. Dit is namelijk zó belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor hoe je je mentaal voelt.

Gerelateerde artikelen