platvoeten

Wat is het verschil tussen platvoeten en doorgezakte voeten?

Je hebt van allebei vast weleens gehoord en misschien heb je ze zelf ook wel. Maar het maakt nogal wat verschil of het platvoeten of doorgezakte voeten zijn. De verschillen op een rijtje.

Ook een goede (medisch) pedicure herkent ze. En je fysiotherapeut of de podotherapeut al helemaal. Platvoeten. Of zijn het toch doorgezakte voeten? Beide termen lees en hoor je voorbijkomen, tijd om er eens wat dieper in te duiken.

Lees ook: ‘Sporten tijdens je vakantie

Platvoeten

Die zijn meestal aangeboren. De voet wordt plat genoemd omdat deze de van nature aanwezige ‘holte’ onder de voet mist, waardoor de voetboog en daarmee de voet volledig de grond raakt. Bij een gezonde(re) voet heb je nog ongeveer een vinger aan ruimte eronder.

Doorgezakte voeten

Deze variant lijkt sterk op platvoeten. Ook hier mist ruimte onder de voet. En ook hier rust daardoor de voetboog helemaal op de grond. Doorgezakte voeten kunnen gedurende je leven ontstaan. Groot verschil met (aangeboren) platvoeten? Bij doorgezakte voeten kantelt de voet naar binnen, als je staat. En zelfs nog wat verder naar binnen wanneer je de voeten meer belast. Een platvoet kantelt niet naar binnen.

Symptomen

Een doorgezakte voet kan onder meer vermoeide voeten opleveren. En pijn in de heupen en/of de knieën. Een podotherapeut ziet binnen luttele tellen of jij misschien doorgezakte voeten hebt. Een op maat gemaakte correctiezool voor in je schoenen kan dan hulp bieden. De zool creëert als het ware wat jouw voet mist: wat meer van die broodnodige ruimte onder de voet. Met een beetje geluk haalt het de druk van je heupen en knieën, waardoor die weer kunnen herstellen.

Tekst: Santé beeld Gettyimages

Tip van de redactie

Of je nou de Camino, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen