10.000 stappen

Waar komt de richtlijn van 10.000 stappen vandaan?

Al tijden wordt 10.000 stappen per dag aangehouden als richtlijn om genoeg te bewegen. Waar komt dat getal eigenlijk vandaan?

 

Om 10.000 stappen per dag te zetten, moet de gemiddelde kantoormedewerker bewust stappen extra proberen te zetten. Voor iemand met gezondheidsproblemen kan het al helemaal klinken als een onhaalbaar doel.

Hoe belangrijk zijn die 10.000 stappen eigenlijk echt?

We hebben al eens eerder geluiden gehoord dat het getal uit de lucht is gegrepen. Een recent onderzoek trekt de 10.000 stappen-regel ook in twijfel. In 1965 verkocht een Japans bedrijf stappentellers. De naam die ze gebruikten, betekende in het Japans ‘de 10.000 stappen-meter’. De onderzoeker heeft gesproken met Japanse onderzoekers. De conclusie is dat dit misschien was, omdat het teken voor het getal 10.000 een beetje lijkt op een lopend poppetje.

Soms doen 10.000 stappen meer kwaad dan goed

Het onderzoek focuste zich op oudere Amerikaanse vrouwen, die niet heel actief zijn. Bij gemiddeld 4.400 stappen per dag hadden ze de meeste gezondheidsvoordelen. 10.000 stappen bleek voor hen te veel te zijn en meer kwaad dan goed te doen.

Sommige mensen bewegen niet veel – vanwege een aandoening, blessure of slechte conditie. 10.000 stappen per dag zetten, is voor die groep veel te veel. Iets actiever worden dan je normaal bent, is voor de meeste mensen al een positieve stap. Daarnaast is lopen niet voor iedereen de juiste manier van beweging. Zwemmen of fietsen kunnen net zo goed bijdragen aan de gezondheid. Volgens het onderzoek hoeft er niet meteen een doel van 10.000 stappen aan te hangen. Zo’n doel stellen kan júist de mensen ontmoedigen die extra beweging het het hardst nodig hebben.

Bron: The Atlantic | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen