honger

Van dit voedsel krijg je juist méér honger

Je denkt natuurlijk dat als je net een lekker hapje achter de kiezen hebt, dat hongergevoel wel een tijdje wegblijft. Toch zijn er ook wel degelijk etenswaren die het hongergevoel juist opwekken.

Uiteraard hebben we het over ’trek’, want alleen in arme landen hebben mensen echt honger. Herken jij het bij jezelf, echt voldoende gegeten hebben, maar al snel weer een hongerig gevoel? Misschien heb je – bewust of onbewust – één van deze dingen gegeten.

Lees ook: ‘De 2 soorten buikvet: wat is het verschil?

Chips & zoutjes

Kun jij het ook zelden bij 1 bescheiden handje houden? Kan goed kloppen, want het zoutige van deze snacks zet je er onbewust toe aan steeds nog wat meer te willen nemen. En daarnaast bevatten chips en zoutjes nogal wat loze koolhydraten, die je niet werkelijk goed vullen. Zulke koolhydraten kunnen bovendien je bloedsuikerspiegel doen schommelen, wat een hongerig gevoel in de hand kan werken.

Fast food

Helaas, helaas. Dit wist je natuurlijk ook allang. Fast food kan ogen als een enórme maaltijd als je die zak meekrijgt of het laat bezorgen en op een bord mikt. Maar net als bij chips, eet je vooral erg veel zout. Ook zijn aan fast food vaker wel dan niet allerlei kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd en die hebben dikwijls het effect dat je er steeds méér van wilt. Je lichaam gaat ernaar verlangen en kan er zelfs een beetje verslaafd aan raken. Tel daarbij op dat je burger meestal op een wit broodje geserveerd wordt. Wit brood – gemaakt van witte bloem – heeft niet langer die vezelrijke granen die bruin brood wel heeft, omdat de granen bewerkt zijn.

Appel

Ook weleens gemerkt dat je na het eten van je dagelijkse appeltje toch een beetje trek houdt? Het is te verklaren doordat appels vrij ‘fors’ blijven. Je hapt een stuk af en kauwt goed voordat je het doorslikt, maar de stukjes blijven vrij hard. Dat betekent dat je lijf vervolgens wat meer moeite heeft het goed te verteren en te registreren als ‘vulling’. Bij zachter fruit zoals een perzik of nectarine, is het zo dat je speeksel alvast prima kan meehelpen met voor-verteren. Misschien af en toe eens afwisselen, qua fruit?

Alcohol

Vooruit, geen eten (als je tiramisu even niet meetelt), wel drinken. Alcohol bevat veel snelle suikers. Lekker voor die tijdelijke boost, dat geluksmomentje, die viering en die aangeschoten toost. Maar juist omdat je bloedsuikerspiegel er – zij het tijdelijk – pijlsnel van omhoog schiet, veroorzaakt het veel sneller een hongergevoel. Je geeft je lichaam er eigenlijk een behoorlijk verwarrend signaal mee. Maar nu snap je wel dat die falafel die je móést scoren na een avondje uit niet direct door het wilde dansen kwam, maar wel door alle snelle suikers van je alcoholische drankjes.

Pssst: wist je trouwens dat we dorst soms aanzien voor honger? Probeer bij (lekkere) trek eerst eens een gloed glas water of een kop kruidenthee te drinken, het kan zomaar zijn dat je systeem eigenlijk behoefte heeft aan vocht!

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

FitBike Race 2 hometrainer
Bestel hier

Gerelateerde artikelen