Woman In Handstand 1000x700

Kop op: trainen met inversions is goed voor je brein

Doe je work-out eens op z’n kop, want inversion moves doen echt wonderen voor je gezondheid. Ontdek welke (en nee, je hoeft geen handstand te kunnen).

Heb je er weleens aan gedacht om je work-out op z’n kop te doen? Daarvoor hoef je echt geen handstand te kunnen. Alle oefeningen waarbij het bloed naar je hoofd stroomt, kunnen een gunstig effect op je gezondheid hebben. Deze oefeningen noem je ook wel inversions. Inversions zorgen voor meer zuurstof in je lichaamscellen en minder astma-klachten. De omgekeerde bloeddruk, dus wanneer de bloedtoevoer naar je hoofd toeneemt en de druk in je benen afneemt, zorgt dat zuurstofrijk bloed sneller richting je hoofd gaat. Dit boost je energielevel.

Doordat je speelt met de zwaartekracht, kan je lymfatisch systeem effectiever werken. De omgekeerde positie laat lymfevocht makkelijker door je lichaam stromen. Dit helpt je immuunsysteem gifstoffen op te nemen, zodat de lymfeklieren deze stoffen kunnen verwijderen.

Ondersteboven staan of hangen verbetert daarnaast de zuurstoftoevoer naar je brein. Dat is niet alleen goed voor je concentratie en creativiteit, maar ook voor je geheugen en de verwerking van prikkels. Inversions schijnen óók een serieuze rol te hebben bij het vertragen van het verouderingsproces van de hersenen. Veel van het mentale verval in de hersenen wordt namelijk veroorzaakt door een slechte bloeddruk en het verharden van aders. Als je regelmatig onderste­boven traint, neemt de kans op deze risico’s af.

Oefeningen

Downward dog

Deze beroemde yoga-pose ken je misschien wel. Kom op handen en knieën op de grond, polsen onder je schouders. Strek je benen en kijk ertussendoor. “Als je ondersteboven staat, neemt de druk van organen op je middenrif af, zodat je dieper kunt ademhalen. Doe je dat regelmatig, dan verhoog je zelfs je longcapaciteit”, vertelt Laura ten Hove, docent paaldansen en yoga.

Handstand

Kom in handstandpositie tegen de muur, handen op schouderbreedte. Kijk naar de grond voor wat meer ­evenwicht. Begin met drie sets van vijf à tien seconden en bouw op naar drie tot vijf minuten. Melanie Aldewereld, oprichter van Yogaswing Nederland: “De bloedsomloop is essentieel. Als je op je hoofd staat, krijgen je bloedstroom, lymfe- en zenuwstelsel én je hart een natuurlijke oppepper.”

Core business

Kom op handen en knieën op de grond met je billen richting de muur, je handen zijn ongeveer een meter van de muur af. Zet je voeten tegen de muur en loop omhoog totdat je heupen in een hoek van negentig graden staan.

Strike a pose

Kom in schouderstandpositie. Breng je benen over je hoofd met je voeten naar de grond. Leg je armen op de grond.

Kopstand (voor gevorderden)

1. Zet je ellebogen op de grond op schouderbreedte en strengel je vingers in elkaar, zodat je handpalmen een kom vormen. Plaats de kruin van je hoofd op een kussen, je achterhoofd tegen je handpalmen. 2. Duw continu je onder­armen en het midden van je elleboogbotje in de vloer. Strek je benen ­richting je hoofd totdat je knieën bij je borst zijn. 3. Span je core aan en strek je benen langzaam naar boven uit.

Let op: doe de kopstand niet met kinderen jonger dan zeven jaar. Hun schedel kan nog zacht zijn en dus gevoelig voor verwondingen.

Tips

› Beetje dizzy of misselijk? Dat is normaal. Het gaat vanzelf over als je vaker inversions oefent. Adem rustig door en bouw de oefeningen langzaam op.
› Doe een reverse warming-up voor je schouders, armen en polsen. Dit kan met de plank en de yogahouding downward dog (zie pagina 51). Voor je polsen: ga op handen en knieën zitten en richt de rug van je hand naar beneden, zodat je hand­palmen naar je gezicht wijzen. Houd vijf seconden vol.
› Skip inversions bij hoge bloeddruk, zwangerschap, migraine of tijdens de menstruatie.

Tekst: Esmir van Wering

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Holi yogamat
Yogamat Sante1
Bestel hier