dam tot dam loop 2023 startbewijs voorbereiding sante magazine

Dam tot Damloop: 6 tips voor degenen die meedoen

Doe jij mee aan de Dam tot Damloop, of ken je iemand die aan de start staat? Met deze tips verschijn je relaxed aan de start.

1. Plan je reis voor de Dam tot Damloop

1. Plan je reis
Zeker wanneer je een stukje moet reizen naar Amsterdam voor de Dam tot Damloop, is het verstandig om je reistijd ruim te nemen. Je wilt niet gestrest aan de start verschijnen doordat je trein vertraging had.

2. Draag geen nieuwe kleding of schoenen

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om je nieuwe schoenen of sportlegging aan te doen, kies voor je vertrouwde hardloopoutfit. Zo weet je zeker dat je een comfortabele outfit draagt en dat er niets schuurt of knelt.

3. Neem de praktische informatie nog eens door

Hoe laat word je waar verwacht, waar kun je parkeren en waar kunnen je vrienden staan om jou te supporten? Je vindt het allemaal terug op de website van de Dam tot Damloop. Neem belangrijke zaken nog eens door, zodat je voorbereid aan de start verschijnt.

Lees ook: Lopen zonder blaren

4. Ga op tijd naar bed

Een advies dat je moeder je zou kunnen geven, maar het is met stip het meest verstandige dat je de avond van tevoren kunt doen.

5. Eet een goed ontbijt

Begin je dag van de Dam tot Damloop met een goed ontbijt. Zorg dat je vlak voor de wedstrijd niets zwaars meer eet.

6. Stop alle belangrijke spullen alvast in je tas

Je startnummer, speldjes om hem vast te maken, eten en drinken, wat papiergeld. Zet de belangrijke dingen die je de ochtend zelf nog moet doen alvast in een checklist in je telefoon. Denk vooral ook aan voldoende water en een energiereepje voor halverwege. En neem iets mee voor als je onderweg een blaar krijgt of pijn aan je voet.

En dan nog 1 minitip: het begin van de Dam tot Damloop gaat door een tunnel en deze tunnel loopt naar beneden (althans het eerste deel). Op dat moment loop je ook het drukste stuk van de Dam tot Damloop en heb je er echt veel zin in. De adrenaline zorgt ervoor dat je harder rent dan je zou moeten doen, want je moet ook nog energie voor het laatste deel bewaren. Probeer je dus juist dat eerste stuk een beetje in te houden zodat je later op het traject meer energie hebt. En vertrouw erop dat je de Dam tot Damloop uitloop. Onderweg – en zeker wanneer je wat verder in Amsterdam Noord bent, zullen de mensen langs de kant je toejuichen en aanmoedigen. En dat geeft zo veel energie, dat je niet anders kan dan lachend over de finish gaan.

Dam tot Damlopers, wij wensen jullie heel veel succes!

Tekst Santé Beeld: Getty Images