lopen zonder blaren

Lopen zonder blaren

Heb jij van alles en nog wat geprobeerd om blaren tijdens het lopen te voorkomen? Met deze drie trucs ben je er zo van af en kun je lopen zonder blaren.

Het geheim van lopen zonder blaren? Papieren tape op je voeten plakken. Plak de blaargevoelige delen af met het tape en de kans is groter dat je de eindstreep haalt zonder blaren.

Wetenschappelijk onderbouwd
Lopen zonder blaren door tape te gebruiken is een makkelijke en goedkope oplossing, die zelfs onderbouwd wordt door een klein wetenschappelijk onderzoek van de Stanford University. Ze deden onderzoek met tape op de voeten bij 128 lange-afstandslopers die 250 kilometer aflegden binnen zeven dagen.

De tip lijkt ons het proberen waard. Ook een goede tip tegen blaren: Strik de veters van je hardloopschoenen met een ‘heel lock.’

Hoe strik je de heel lock?

Haal je veters door het kleine gaatje aan hun eigen kant. Trek de veter erdoor tot je een lusje overhebt. Kruis daarna je veters en haal de uiteinden door het lusje aan de andere kant. Trek de veters naar beneden tot de lussen wegzijn. Strik daarna je veters zoals je normaal zou doen. Ook daarmee kun je zorgen dat je loopt zonder blaren.

Je hiel zit veel stabieler in je schoen, waardoor er minder wrijving ontstaat. Je verkleint zo de kans op blaren op je hielen en tenen.

Loperswol en lopen zonder blaren

Loperswol is misschien wel de beste tip die we voor je hebben. Een plukje simpele schapenwol op de plek waar je gevoelig bent voor blaren en je voorkomt blaarvorming. Werkt ook als je al een blaar hebt trouwens. Loperswol kun je hier online bestellen. Loperswol is een initiatief van twee fanatieke wandelaars die elkaar tijdens een pelgrimstocht naar Rome – de Via Francigena – ontmoetten. Tijdens het lopen kwamen ze erachter dat een plukje onbewerkte schapenwol in hun sok niet alleen blaren genas, maar ook voorkwam. Oprichter van de wolhandel, Max vertelt: “Neem dit nou mee voor je tocht”, zei Petra, de schapenboerin die af en toe oppast op mijn kinderen. En ze propte meteen een zakje schapenwol in mijn rugzak. Daarom stopte ik een pluk wol in mijn sok toen ik tien dagen met een groep vrienden van de middelbare school door Italië liep en last kreeg van mijn hiel. ls een kievit liep ik verder.” De loperswol werkt trouwens ook goed tegen hielspoor, hallux valgus en doet wonderen in schoenen die knellen, zo kun je lopen zonder blaren.

Lees ook
Meer tips om een blaar te voorkomen
Hoe behandel je een blaar?

tekst: Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Of je nou de Camino, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.