sporten goed uitzien avond

’s Avonds nog even sporten? Beter van niet

Vind jij het ook lekker om nog even een goede workoutsessie te pakken op een late zomeravond om vervolgens je bed in te duiken? Dat kun je toch beter niet doen.

’s Avonds sporten

Maar waarom is laat sporten dan niet aan te raden? Sportarts Kasper Janssen vertelt aan NU.nl: “Sporters gaan dan later naar bed, komen niet goed in diepe slaap, waardoor de kwaliteit van hun slaap minder is en ze de volgende dag nog niet volledig hersteld zijn. Dat kan zich onder meer uiten in langer durende spierpijn.”

Cortisol, melatonine en lichaamstemperatuur

In een diepe slaap raken is belangrijk voor het spierherstel, waardoor sporters optimaal kunnen presteren. Ga je nog laat sporten, dan maak je bovendien meer stresshormonen (cortisol) aan, wat ervoor zorgt dat het lichaam in een alerte toestand raakt. “Ook helpt het felle stadionlicht niet, dat kan ervoor zorgen dat het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt, waardoor sporters eenmaal terug in de hotelkamer de slaap minder snel kunnen vatten”, vertelt slaapexpert Els van der Helm.

Tijdens het sporten stijgt natuurlijk ook je lichaamstemperatuur, maar om goed te kunnen slapen is het nodig dat deze lichaamstemperatuur weer afkoelt. Na het sporten kan dit wel een paar uur duren.

Heb je het dus voor het kiezen, kun je je work-out beter overdag doen in plaats van laat op de avond.

Lees ook: Met deze workouts train jij mooie ronde billen

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images