sport

Is sporten eigenlijk niet nodig?

Zit je regelmatig op de fiets of loop je elke dag voor dagelijkse bezigheden? Dan is sporten eigenlijk helemaal niet nodig…

Voor een op de drie Nederlanders die regelmatig fiets of elke dag loopt is het niet nodig om te sporten. De Gezondheidsraad zegt dat 150 minuten per week bewegen genoeg is voor een gezonde levensstijl. Wie regelmatig op de fiets naar zijn werk gaat of naar het station wandelt komt al aan die 150 minuten per week zonder er nog eens een intensieve work-out op de sportschool tegenaan te gooien.

Lees ook:Is minder vaak bewegen net zo goed voor je?

150 minuten beweging per week

Ruim de helft van de Nederlanders haalt het advies van de Gezondheidsraad, maar goed; er blijft altijd nog een deel over die wel een bezoekje aan de sportschool moet brengen om aan 150 minuten beweging te komen.

Onderzoek

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid heef data van het Mobiliteitspanel Nederland geanalyseerd, waarvoor 5.300 mensen een dagboek bijhielden over al hun gemaakte reizen. Daarnaast werd naar hun gezondheid gevraagd.

Autorijders vs fietsers

Wat bleek: mensen met een gezond BMI namen vaker de fiets en gebruikten minder de auto dan mensen met overgewicht.  Degenen die altijd met de auto gaan beweegt, komt slechts aan een kleine vijf minuten beweging per dag. Een schamele zeven procent van hen krijgt genoeg beweging. Voor de fietsers geldt iets heel anders: zij halen met 80 procent het advies van de Gezondheidsraad.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Trolley set met slot
TravelZ Big Bars Kofferset – Trolleyset 3-delig met TSA-slot
BESTEL HIER

Gerelateerde artikelen