Placeholder

Is de benaming ‘vegaburger’ misleidend? Het Europees Parlement wil een verbod

Vegaburgers en sojayoghurt, we zijn er allemaal al aangewend geraakt dat deze producten geen vlees of zuivel bevatten. Of toch niet iedereen?

 

Als het aan het Europees Parlement ligt worden deze benamingen verboden. Gek eigenlijk als je erover nadenkt. Pindakaas bestaat immers ook en hier zit toch echt geen kaas in. Hetzelfde geldt voor kikkererwten, tijgernootjes, gestampte muisjes en hot dogs. Met gezond verstand weten wij dat we niet echt erwten eten die van kikkers gemaakt zijn. Net als dat we weten dat we in groentesoep vlees kunnen verwachten. Zouden we dan ook niet slim genoeg zijn om te beseffen dat een vegaburger geen vlees bevat?

Volgens het Europees Parlement zijn de termen misleidend. Zij willen een verbod op het gebruik van benamingen als ‘worst’, ‘steak’ en ‘burger’ als het gaat om vegetarische producten, en verwijzingen naar zuivelproducten als het gaat om plantaardige producten zoals Sojayoghurt.

Gaat het verbod al in?

Met een ruime meerderheid (25 tegen 6) werd gisteren het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten door de Landbouwcommissie van het Europese Parlement aangenomen. Dit betekent niet dat het nu al ingaat. Eerst moet het gehele Europese Parlement er nog overstemmen. Dat gebeurt na de Europese verkiezingen van eind mei.  Daarnaast moeten ook de Europese Commissie en de lidstaten akkoord gaan.

ProVeg International

Volgens ProVeg International kiezen consumenten juist voor vegetarische producten met dergelijke benamingen omdat ze weten dat het geen vlees bevat, maar hierdoor wel weten welke smaak ze kunnen verwachten. Dit wordt tevens duidelijk aangegeven op de verpakking gezien het een belangrijk verkoopargument is. De kwaliteit van vleesvervangers wordt ook steeds beter. ProVeg blijft samen met milieuclubs als Greenpeace, de European Vegetarian Union en BirdLife, lobbyen tegen het voorstel. Zo proberen ze een definitief verbod te voorkomen.

Lees ook: Dit bespaar je door een week geen vlees te eten

Beeld: Instagram @proveg.nl