hardlopen

Wil je beginnen met hardlopen? Zo ga je goed van start!

Zin om te beginnen met hardlopen? Pak het goed aan en bouw voorzichtig op. Want een goed begin is het halve werk!

 

Hardlopen is leuk, maar vooral ook heel gezond. Je hebt mensen die de hardloopschoenen aantrekken voor meer conditie, vetverbranding en om een gezondere leefstijl te leiden …anderen trainen voor professionele wedstrijden, marathons of overige speciale hardlooprondes. Op welke manier je het ook doet, er zijn altijd een aantal basisdingen waarop je zeker moet letten.

We gaan je daarom laten zien welke factoren een belangrijke rol spelen voor betere prestaties, minder blessures en een fijne hardloopervaring.

De voordelen van hardlopen

Op de eerste plaats gaan we je even kort uitleggen waarom hardlopen zo goed is, waardoor het ook zo enorm veel populariteit geniet.

Hardlopen heeft de volgende voordelen:

• Je bouwt meer uithoudingsvermogen (conditie) op
• Een positief effect op energielevels, reactiesnelheid en mentaliteit
• Zorgt voor minder stress, meer ontspanning en beter slapen
• Verhoogt je weerstand en een beter immuunsysteem
• Meer sociale contacten (sportschool, buiten of elders)
• Hardlopen is in de basis niet duur

5 dingen die je voor hardlopen nodig hebt

Hieronder vind je dingen die je nodig hebt voor tijdens het hardlopen. Je hebt de essentiële zaken die elke renner nodig heeft, maar ook wat optionele tips …die je wat extra’s bieden. Ze laten je alles uit jouw hardlooptrainingen halen, maar zijn geen bittere noodzaak.

1. Goede hardloopschoenen zijn een must

Om te beginnen zijn goede hardloopschoenen echt het belangrijkste onderdeel voor tijdens jouw hardloopinspanningen. Een goed paar hardloopschoenen zorgt voor de beste hardloopervaring, minder kans op blessures en ze gaan meestal langer mee dan andere schoenen. Ze zijn immers speciaal ontworpen voor het lopen van lange en intensieve afstanden.

Je hoeft overigens echt niet de duurste schoenen te kopen, wel is belangrijk dat ze goed zitten en tijdens het lopen (hardlopen) perfect aanvoelen.

Een optie is om hardloopschoenen te laten aanmeten bij een specialistische winkel, maar dit is niet noodzakelijk (maar voor goede hardloopschoenen dus zeker wel).

2. Voldoende eten en drinken voor onderweg

Tijdens het hardlopen (maar ook erna) is het heel belangrijk dat je lichaam voldoende gehydrateerd is. Bij hardlopen verlies je veel vocht en dat zal je weer moeten aanvullen. Het beste neem je hiervoor water, of een energiedrankje (let wel op welke je neemt).

Daarbij kan je ook wat te eten meenemen om voldoende energie binnen te krijgen. Je kan hierbij denken aan een banaan (veel fruitsuikers aanwezig), krentenbollen of iets anders waar veel snelle suikers in zitten. Neem je tijdens of na het hardlopen namelijk een banaan, dan komen de suikers al binnen enkele minuten vrij in je bloedbaan om direct energie te leveren.

Neem dus in ieder geval iets mee, voor de zekerheid.

3. Sportkleding of in ieder geval iets geschikt voor hardlopen

Een flitsende outfit is voor sommigen een “no-brainer” …maar kies ook sportkleding die geschikt is voor hardlopen. Je hebt namelijk verschillende soorten broeken, t-shirts, sokken etc. waaruit je kan kiezen. Ga voor hardloopkleding die niet te veel slobbert, transpireert (zweet afvoert en luchtig is) en natuurlijk lekker zit.

Je kan er ook voor kiezen om felle kleuren te nemen, of reflecterende kleding (of delen ervan) om bv. tijdens je late avond of nachtelijke hardloopsessies nog beter op te vallen in het verkeer.

Natuurlijk zijn er de bekende merken die hierin uitblinken, maar ook bv. de discountwinkels hebben tegenwoordig veel van dit soort spullen in de schappen liggen die je heel goed kan gebruiken.

4. Hardloopband is optioneel

Voor de meeste runners is buiten hardlopen het walhalla, maar sommige vinden het gebruik van bv. een loopband ook wel fijn.

Ook voor tijdens een regenbui, voor wat tijdswinst en gemak kan je natuurlijk een loopband gebruiken. Er zijn zelfs mensen die beide doen …voor wat afwisseling of op momenten dat het wat beter uitkomt. Het is overigens wel belangrijk een juiste keuze te maken in welke hardloopband je dan aanschaft.

Je kan natuurlijk ook naar de sportschool gaan. Het kost je dan natuurlijk wel een maandabonnement. Een eigen hardloopband is op den duur voordeliger. Wil je dus toch liever een hardloopband voor thuisgebruik? Neem dan in ieder geval dit artikel over hardloopbanden door, om een goede keuze te maken.

5. Gadgets kunnen ook handig zijn

Er bestaan tegenwoordig bergen gadgets die je tijdens het hardlopen mee kan nemen. Sporthorloges, zweetbandjes met opbergvakjes, muziekdragers (meestal een telefoon) en ga zo maar door. Een sporthorloge kan inderdaad handig zijn voor het bijhouden van gegevens.

Ze beschikken meestal over hartslagmeters, navigatie, hoogtemeters, stappentellers (en hele afstand), snelheidsmeters, tijdsindicaties en nog veel meer.

Hoewel ze allemaal optioneel zijn, kunnen ze wel heel fijn zijn voor tijdens het hardlopen. Ga voor jezelf na hoe professioneel jij wilt gaan hardlopen. De sporthorloges, samen met een paar andere gadgets behoren overigens steeds meer tot de basisuitrusting van elke renner.

Klaar voor de start …run!

Nu je weet wat ervoor nodig is, ben je klaar om te gaan rennen. Zorg ervoor dat je de belangrijkste tips uit dit artikel serieus neem en vul het eventueel aan met de extra’s die jij nodig acht. Je zal er absoluut geen spijt van krijgen, meer plezier beleven en blessurevrij door het leven gaan.

Gerelateerde artikelen