Hardlopen Op Trap

Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?

Voor hardlopen heb je niet veel nodig, goede hardloopschoenen zijn het belangrijkst. Hoe weet je wanneer je je hardloopschoenen moet vervangen?

Na hoeveel kilometer moet je hardloopschoenen vervangen?

Je kunt zien wanneer je zool versleten is, maar het lastige is dat de schokdemping van je schoenen vaak sneller slecht wordt dan dat de zolen slijten. Volgens sommigen gebeurt dat na 750 kilometer, anderen vervangen hun schoenen pas nadat ze er 1000 tot 1500 kilometer op hebben gelopen.

Lees ook: Met deze truc voorkom je blaren door je hardloopschoenen

Waarom is er niet gewoon een duidelijke richtlijn?

Het is lastig om te zeggen wanneer je schoenen versleten zijn. Het hangt niet alleen af van de kwaliteit van je schoenen, maar ook met je lichaamsgewicht en hoe zwaar de schokken zijn die je hardloopschoenen te verduren krijgen.

Check je hardloopschoenen

Je kunt je schoenen het best regelmatig inspecteren om te bepalen of ze aan vervanging toe zijn. Waar moet je op letten?

  1. Druk met je duim in het midden van de zool. Voelt de zool hard en geeft hij niet goed mee? Dan is het wellicht tijd voor nieuwe hardloopschoenen.
  2. Wanneer je in het midden van je zool drukt, moet je hem daadwerkelijk een beetje in kunnen drukken, waardoor er lijntjes in de zool ontstaan. Zitten er al kreukels en lijnen in je zool? Dan is de vering van je schoenen niet meer optimaal.
  3. Luister naar je lichaam. Heb je de laatste tijd tijdens het hardlopen last van je voeten terwijl je dat eerder niet had? Vraag jezelf af of het door je schoenen zou kunnen komen.
  4. Ga bij twijfel naar de winkel en pas nieuwe hardloopschoenen, het liefst hetzelfde model als je al hebt. Op die manier kun je direct het gevoel vergelijken.

Tip voor frequente hardlopers

Loop je regelmatig hard? Dan is het verstandig om twee (of meer) paar hardloopschoenen met elkaar af te wisselen. Zo kunnen je schoenen tussendoor langer herstellen en dat is goed voor het behoud van je schoenen.

Tip van de redactie

ASICS GT-2000 Sportschoenen
Asics Sportschoenen Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen