kramp in kuit

Wakker met kramp in je kuit: hoe komt dat?

Pijnlijk, die kramp in je kuit. Met moeite weet je jezelf uit bed te hijsen om je been te rekken. Waardoor krijg je kramp in je kuit?

Waardoor ontstaat kramp in je kuit?

Er zijn een paar factoren die nachtelijke spierkrampen kunnen uitlokken: een tekort aan magnesium en calcium kan spierkrampen veroorzaken. Het kan ook een verstoring van je mineralenbalans zijn, dat kan bijvoorbeeld ontstaan als je bepaalde medicijnen slikt. Gebruik je medicijnen? Dan kun je even in de bijsluiter kijken of kramp een van de bijwerkingen is.

Lees ook: Heb ik een magnesiumtekort?

Andere factoren

Het kan ook zijn dat je overdag te weinig drinkt of dat je te veel op hoge hakken loopt. Verder kun je door intensief sporten last krijgen van spierkrampen. Ernstigere oorzaken zijn spataderen, schildklierproblemen of een nierfunctiestoornis. Ga voor jezelf na wat bij jou de oorzaak zou kunnen zijn en breng, als de krampen niet verdwijnen, een bezoek aan de huisarts.

Wat kun je doen tegen kramp?

Stretch je kuiten. Op een koude vloer staan, kan ook verlichting geven. Blijft je kuit een beetje stijf, masseer de kuit dan. Meer tips: Wat kun je doen tegen kramp?

Bron: Santé archief | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen