Verdoe jij je tijd in de sportschool?

Verdoe jij je tijd in de sportschool?

Als je naar de sportschool gaat, dan wil je daar ook resultaat van zien. Toch? Stel jezelf de volgende drie vragen en ontdek of jij eigenlijk wel efficiënt bezig bent in de gym.

1. Ga je naar de sportschool met een plan?
Er zijn veel mensen die de sportschool binnen lopen zonder een duidelijk idee over hoe ze die dag zullen gaan trainen. Als je resultaat wilt boeken, dan kun je het best rekening houden met de vier pijlers: gedrag, voeding, training en herstel. Hoe beter de vier pijlers op elkaar zijn afgestemd, hoe beter jouw resultaat zal zijn. Wat resultaat precies betekent, is voor iedereen anders. Maar het is moeilijk te meten of je resultaat hebt behaald als je elke keer zomaar iets doet of als je steeds iets anders doet.

2. Neem je je telefoon mee de zaal in?
Aan de lopende band berichtjes krijgen tijdens je training leidt enorm af van wat je aan het doen bent. Voor je het weet heb je een te lange pauze genomen en dat komt je training niet ten goede. Gebruik je telefoon alleen voor datgene wat je verder kan helpen tijdens je training. Dat betekent: niet bellen of WhatsAppen. Natuurlijk kunnen sommige fitness-apps en muziek je helpen om de kwaliteit van jouw trainingen te verbeteren. Tip als je gevoelig bent voor afleiding: zet je telefoon op vliegtuigmodus en zorg ervoor dat je een offline playlist hebt voor tijdens het trainen.

3. Doe je vooral cardiotraining?
Als je strakker wilt worden, is het niet zo efficiënt om veel tijd en moeite te steken in cardiotraining. Bij het verlagen van je vetpercentage speelt voeding een heel belangrijke rol. Je zult in de eerste instantie dus je eetpatroon onder de loep moeten nemen. Zie daarnaast cardio niet als noodzaak om af te vallen, maar als strategisch middel om extra calorieën te verbranden. Doe vooral krachttraining om je lichaam te shapen.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock