Placeholder

5 tips voor een sterke rug

Van stijve schouders tot een stekende pijn in je onderrug: met deze 5 tips kun je rugklachten in de toekomst verminderen.

Wist je dat… Vier op de vijf Nederlanders heeft weleens last van rugklachten.

1. Let op je houding
Door de juiste houding kun je veel rug-, nek- en schouderklachten voorkomen of verminderen. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten.

2. Afwisseling
Vaak zit je hele dagen op een stoel. De enige keer dat je opstaat is voor een korte koffie- en plaspauze. Daar gaat het mis, zorg dat je je houding vaak afwisselt om de belasting voor je rug te verdelen. Let er ook op dat je niet alles te lang doet: ga niet te lang staan, niet te lang zitten en til niet te lang. Je moet in de gaten houden wat jouw lichaam aan kan en wanneer een handeling je te veel belast.

3. Balansbord
Osteopaten zijn er lyrisch over: het balansbord. Wanneer je erop stapt en probeert recht te blijven staan en niet te wiebelen, zenden zenuwen een signaal naar je rugspieren om in balans te blijven. Hoe meer je oefent op het balansbord, hoe beter en sneller je spieren reageren. Hierdoor versterk je ook de coördinatie van je spieren in je rug waardoor je minder kans op rugpijn hebt. Doe deze oefening een paar minuten per dag. Bijvoorbeeld tijdens het tv-kijken of wanneer je je tanden poetst.

4. Veilig sporten
Yoga en pilates zijn twee sporten die heel geschikt zijn om je rug sterker te maken. Heb je nog nooit een les gevolgd, let er dan op dat je niet meteen voluit gaat en dat je de oefeningen goed doet. Doe je oefeningen verkeerd, dan kan dat juist rugpijn veroorzaken. Geef tijdens de les altijd aan dat je een beginner bent en bouw het bewegen rustig op.

5. Wissel je schoenen af
Loop niet te vaak en lang op hakken. Na een dag op hakken, kun je de volgende dag het best platte schoenen uit de kast pakken.

Lees ook: Op je telefoon kijken, zorgt voor druk op je rug

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock