niet afvallen wel sporten

4 redenen waarom je niet afvalt, terwijl je regelmatig sport

Wil je wat kilo’s kwijt? Dat draait niet alleen om sporten. Dit zijn vier redenen waarom je niet afvalt, terwijl je regelmatig sport.

1. Je past je eetpatroon niet aan

Afvallen draait niet alleen om beweging, een gezond eetpatroon is minstens zo belangrijk. De calorieën die je verbrandt tijdens het sporten, eet je er in een paar minuten weer bij als je na het sporten de keukenkastjes plundert. Bekijk je eetpatroon eens met een kritische blik en vraag als dat nodig is een professional om hulp.

2. Sommige vormen van beweging zijn effectiever dan andere vormen

Wandelen is beter dan bankhangen, maar krachttraining of intervaltraining is nog effectiever. Daarnaast zijn afwisseling en rust belangrijk. Met een Fitbit of een ander sporthorloge hou je dagelijks bij hoe veel je beweegt. Misschien ontdek je op die manier wel dat je minder beweegt dan je zou denken. Bovendien geeft zo’n horloge je elk uur een teken dat je moet bewegen. Al die bewegingen per dag dragen ook bij aan een actieve levensstijl. Twee keer per week hardlopen en de rest van de week stil op een stoel zitten is minder effectief dan elke dag actief zijn.

3. Het sporten heeft wel degelijk effect, maar je ziet het niet op de weegschaal

Wanneer je spieren kweekt, kun je daardoor juist zwaarder worden, dat betekent niet dat je uren in de sportschool geen effect hebben. Het effect van sporten is lang niet altijd zichtbaar op de weegschaal. Hoe je je voelt, is belangrijker. Is je lichaam gespierder? Gaat je broek makkelijker dicht? Heb je meer energie? Ben je centimeters kwijt?

4. Je bent te ongeduldig

Misschien verwacht je te veel op een te korte termijn. Het is niet realistisch om te verwachten dat je binnen een maand kilo’s kwijt bent. Langzaam, gelijkmatig en gezond afvallen vergroot de kans dat je je leefstijl echt aanpast en niet gaat jojo’en. Gebruik eens een meetlint om je middel te meten. Wellicht zie je daar eerder resultaat dan op de weegschaal. En wees aardig voor jezelf. Dat je veel sport en beweegt draagt bij aan je algehele gezondheid. En dat is belangrijker dan of je je spijkerbroek van tien jaar geleden nog past. Toch?

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop

Gerelateerde artikelen